SUA blochează importurile rezultate din munca forţată a uigurilor din China

Publicat:

Executivul american a anunţ luni că va bloca importul unor bunuri originare din regiunea chineză Xinjiang, acuzând Beijingul că foloseşte “munca forţată” a minorităţii musulmane uigure pentru producerea lor, informează AFP, potrivit agerpres.

“Nu vom tolera practici ilegale, inumane şi abuzive de muncă forţată în rândul furnizorilor SUA”, a declarat într-un briefing şeful serviciilor vamale americane Mark Morgan.


Citeşte şi: Legea lui BoJo privind Brexitul TRECE de Camera Comunelor

Serviciile vamale au emis patru ordine ce interzic pătrunderea pe teritoriul SUA a produselor pentru păr, a bumbacului, textilelor şi componentelor informatice fabricate de companii din regiunea chineză Xinjiang.

Un al cincilea decret acoperă toate bunurile fabricate în aşa-numita tabără de “reeducare” din Lop.

“Acesta nu este un centru educaţional, este un lagăr de concentrare în care minorităţile etnice şi religioase sunt supuse abuzului şi sunt forţate să lucreze în condiţii atroce fără a se putea opune şi fără libertate. Este sclavie modernă”, a declarat director adjunct al Departamentului pentru Securitate Internă Ken Cuccinelli.

Uigurii, musulmani şi vorbitori ai unui limbi turcice, constituie principalul grup etnic din Xinjiang, o imensă regiune din vestul Chinei, care se învecinează cu Afganistanul şi Pakistanul.

SUA, la fel ca alte ţări occidentale şi multe organizaţii internaţionale, acuză Beijingul că persecută pe scară largă minoritatea uigură şi că a internat în lagăre, în mod arbitrar, peste un milion de musulmani din Xinjiang.

China neagă aceste cifre şi susţine că este vorba de centre de formare profesională destinate să ajute populaţia să îşi găsească un loc de muncă pentru a-i îndepărta de tentaţia extremismului islamist. Beijingul mai este acuzat şi de sterilizări forţate în regiune.

Vama americană a confiscat deja la sfârşitul lunii iunie un transport de produse fabricate din păr uman, suspectat că ar fi fost ambalat în lagăre de muncă din regiunea chineză Xinjiang.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în extremitatea estică a Rusiei

Washingtonul a adoptat, de asemenea, sancţiuni individuale la adresa unor lideri politici şi a unor companii care desfăşoară activitate în Xinjiang.

La rândul său, Uniunea Europeană a propus luni Chinei trimiterea de “observatori independenţi” în Xinjiang. O propune formulată deja în iulie de Franţa, dar care nu a fost luată în seamă.

Dosarul uigur alimentează escaladarea tensiunilor în relaţia dintre SUA şi China în cea mai gravă criză de după normalizarea relaţiilor diplomatice bilaterale în 1979.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ungaria nu va renunța „la misiunea de pace”, după criticile liderilor europeni

Ungaria nu va renunța „la misiunea de pace”, după criticile liderilor europeni Ministrul maghiar de Externe a declarat, marți, într-un interviu pentru presa rusă, că...

Perciun: Banii donați în fondul clasei vor fi legalizați

Perciun: Banii donați în fondul clasei vor fi legalizați Guvernul a aprobat un regulament care prevede că părinții vor putea contribui financiar, benevol, necondiționat și...

Irina Vlah va candida la funcția de președinte al țării

Irina Vlah va candida la funcția de președinte al țării Fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, și-a anunțat candidatura la prezidențialele din toamna lui 2024,...

A obținut poze intime ale unui cuplu și i-a șantajat cu răspândirea lor

A obținut poze intime ale unui cuplu și i-a șantajat cu răspândirea lor Un bărbat de 27 de ani din Ialoveni, a fost trimis în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.