X

SUA condamnă ferm execuţiile din Iran

Statele Unite au denunţat ferm sâmbătă execuţiile a doi bărbaţi, condamnaţi la moarte în cadrul manifestaţiilor din Iran, relatează AFP, potrivit agerpres

“Condamnăm în cei mai fermi termeni simulacrul procesului şi execuţia în Iran a lui Mohammad Mehdi Karami şi Mohammad Hosseini”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

“Aceste execuţii sunt un element cheie al strategiei regimului pentru a reprima manifestaţiile”, care zguduie ţara de luni de zile, a subliniat el.

Citește și : Jens Stoltenberg va fi distins cu Premiul Sønsteby 2023 la Oslo

Justiţia iraniană a anunţat spânzurarea sâmbătă a acestor doi bărbaţi, în opinia autorităţilor vinovaţi de uciderea unui paramilitar în timpul manifestaţiilor declanşate în urma morţii, la 16 septembrie, a tinerei Mahsa Amini.

Un tribunal de primă instanţă i-a condamnat pe cei doi bărbaţi la moarte pe 4 decembrie, iar Curtea Supremă le-a confirmat sentinţele pe 3 ianuarie, justiţie considerată drept “expeditivă” de ONG-urile pentru apărarea drepturilor omului.

De la începutul mişcării de protest, justiţia a condamnat la moarte 14 persoane în legătură cu manifestaţiile, patru fiind deja executate, potrivit unui bilanţ al AFP bazat pe informaţii oficiale. Dintre acestea, patru au fost executate, două şi-au văzut pedeapsa confirmată de Curtea Supremă, şase aşteaptă noi procese şi alte două pot face apel.

Citește și : 29 de morţi în timpul arestării unui fiu al traficantului de droguri ‘El Chapo’

Tags: IranMohammad HosseiniMohammad Mehdi KaramiNed PriceStatele Unite
Categorii: Sinteze