SUA condamnă interdicţia impusă de talibani fetelor de a urma studii universitare

Publicat:

Statele Unite au condamnat marţi în “cei mai fermi termeni” interdicţia impusă fetelor de a urma studii universitare în Afganistan, salutând în acelaşi timp eliberarea a doi dintre cetăţenii săi reţinuţi în această ţară, informează AFP, potrivit agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a calificat decizia drept “barbară”, după ce talibanii au anunţat că accesul fetelor în universităţile afgane va fi interzis.”Talibanii ar trebui să se aştepte ca această decizie, care contrazice angajamentele pe care le-au luat în mod public şi faţă de poporul lor, să aibă consecinţe concrete pentru ei”, le-a spus reporterilor Ned Price.


Citește și: Coreea de Nord denunţă noua strategie de apărare a Japoniei

“Această poziţie inacceptabilă va avea consecinţe semnificative pentru talibani şi îi va îndepărta şi mai mult de comunitatea internaţională şi de legitimitatea pe care şi-o doresc”, a adăugat purtătorul de cuvânt american.

Regimul taliban a făcut marţi acest anunţ care restrânge şi mai mult libertăţile fetelor afgane, deja private de învăţământul secundar după revenirea la putere în Afganistan a fundamentaliştilor islamişti.

Citește și: Volodimir Zelenski face o vizită pe linia frontului

Separat, Ned Price a anunţat eliberarea a doi cetăţeni americani reţinuţi în Afganistan, salutând un “gest de bunăvoinţă” din partea talibanilor.”Înţelegem că acesta este un gest de bunăvoinţă din partea talibanilor. Acest lucru nu face parte dintr-un schimb de prizonieri sau de deţinuţi”, a asigurat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, adăugând că cei doi cetăţeni americani se aflau în drum spre Doha şi că nu s-au transferat bani pentru eliberarea lor. A refuzat însă să ofere detalii suplimentare despre identitatea celor doi.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a ţinut să precizeze că autorităţile americane au remarcat că acest gest de bunăvoinţă din partea talibanilor a fost făcut în chiar ziua în care aceştia “au luat o decizie care este împotriva poporului afgan”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/ avertizează populația despre riscul izbucnirii focarelor de ardere a vegetației...

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi Un artefact rar, cu o vechime...

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase De la independența sa acum peste treizeci de ani, Republica Moldova...

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului Săptămâna trecută, Parlamentul a fost gazda mai multor grupuri de elevi cu vârsta cuprinsă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.