SUA doresc prelungirea anchetei asupra armelor chimice în Siria

Publicat:

Ambasadoarea SUA la Naţiunile Unite, Nikki Haley, a cerut vineri Consiliului de Securitate al ONU “să acţioneze acum” pentru a prelungi ancheta asupra utilizării armelor chimice în Siria, chiar dacă Rusia riscă să se opună prin veto, relatează AFP. 

Statele Unite au făcut să circule un proiect de rezoluţie prelungind cu un an mandatul experţilor în arme chimice ai ONU şi Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) aflaţi ca misiune Siria. Consiliul de Securitate ar putea vota luni în privinţa acestei rezoluţii.


Rusia, aliat apropiat al Siriei, ar putea utiliza însă dreptul său de veto. Moscova doreşte să consulte mai întâi un raport privind atacul cu gaz sarin, comis la 4 aprilie la Khan Sheikhun, mic oraş din nordul Siriei. Experţii urmează să prezinte concluziile lor asupra acestui atac joi, 26 octombrie.

“Trebuie să acţionăm acum şi să susţinem prelungirea activităţii JIM”, comisia de anchetă cu numele Joint Investigative Mechanism (JIM), a scris Nikki Haley într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate, obţinută de AFP.

JIM a fost înfiinţată de Consiliul de Securitate în 2015 pentru a ancheta în legătură cu diferitele utilizări ale armelor chimice de la declanşarea războiului în Siria. Mandatul său expiră la 18 noiembrie.

Mecanismul comun de anchetă OIAC-ONU asupra armelor chimice din Siria a stabilit deja că Damascul a efectuat trei atacuri cu clor, în 2014 şi 2015, şi că gruparea Stat Islamic a utilizat gaz muştar în 2015.

Statele Unite reproşează Rusiei că leagă prelungirea mandatului comisiei de concluziile raportului privind atacul cu gaz sarin de la Khan Sheikhun.

Documentul ar putea implica Damascul în atacul respectiv care, potrivit ONU, a făcut 83 de morţi. SUA, Franţa şi Marea Britanie au acuzat deja regimul condus de Bashar Al-Assad că poartă responsabilitatea pentru acesta.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.