X

SUA impun noi sancțiuni împotriva Iranului

SUA impun noi sancțiuni împotriva Iranului

Washingtonul a anunţat vineri un nou pachet de sancţiuni împotriva unor companii şi personalităţi iraniene sau care le oferă sprijin, implicate în fabricarea de drone de luptă Shahed, precum şi într-o tentativă de atac cibernetic vizând infrastructuri americane cruciale, relatează France Presse.

Sancţiunile vizează în total şase persoane şi cinci companii cu sediul în Iran sau Hong Kong, în principal, potrivit stiripesurse.

Citește și : Situaţie ALARMANTĂ la Bălţi! Autorităţile locale revin la măsurile luate în pandemie

Primii sunt acuzaţi de efectuarea unei serii de atacuri cibernetice în SUA şi în alte ţări, cei din urmă de furnizarea către Iran a componentelor necesare pentru construcţia dronelor sale, se afirmă în două comunicate separate ale Departamentului Trezoreriei.

Aceste persoane şi companii sunt acuzate de legături sau apartenenţă la Gardienii revoluţiei, armata de elită a regimului de la Teheran.

Referitor la atacurile cibernetice, sancţiunile vizează şase responsabili ai “comandamentului ciber-electronic” al Gardienilor revoluţiei, acuzat în special că a vizat un spital de copii din Boston (nord-estul SUA), dar şi mai multe ţări europene şi Israelul în 2021.

“Atacarea deliberată a infrastructurii critice de către actori cibernetici iranieni este un act inadmisibil şi periculos. SUA nu vor tolera astfel de acţiuni şi vor utiliza toate instrumentele de care dispun pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili”, a declarat într-un comunicat Brian Nelson, subsecretarul Trezoreriei pentru informaţii economice şi terorism.

În ceea ce priveşte producţia de drone Shahed, sancţiunile americane vizează în principal companii chineze cu sediul în Hong Kong.

Acestea sunt acuzate că au furnizat echipamente unor companii şi persoane care fac deja obiectul unor sancţiuni americane.

Citește și : Deputații BCS se plâng la Curtea Constituțională

Sancţiunile vizează, de asemenea, o companie chineză suspectată de apartenenţă la Gardienii revoluţiei şi acuzată că a vândut materii prime iraniene în valoare de mai multe sute de milioane de dolari în numele grupului China Oil and Petroleum Company.

Aceste sancţiuni presupun îngheţarea tuturor activelor deţinute, direct sau indirect, în SUA de către persoanele şi societăţile vizate, precum şi interdicţia pentru orice societate sau persoană cu sediul în Statele Unite de a efectua tranzacţii financiare cu persoanele sau entităţile în cauză.

Tags: hong kongIransanctiuniShahedwashington
Externe