SUA permit Iranului să continue proiectele nucleare de la Arak, Bushehr şi Fordo

Publicat:

SUA au anunţat luni că vor excepta de la sancţiuni, ‘sub cea mai strictă supraveghere’, cele trei proiecte în desfăşurare în sectorul nuclear civil din Iran, de la Arak, Bushehr şi Fordo, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Acordul încheiat în 2015 între marile puteri şi Iran, şi din care SUA s-au retras unilateral, nu interzice programul nuclear iranian, ci îl reglementează foarte strict pentru a garanta că acesta va rămâne civil şi paşnic, fără vocaţie militară.


Citeşte şi: Incident între avioane din SUA și Rusia deasupra Mării Negre – VIDEO

După retragerea din acord în luna mai, SUA au restabilit treptat toate sancţiunile economice ridicate în 2015, luni intrând în vigoare cele împotriva sectoarelor petrolier şi financiar ale Iranului.

În paralel, ‘începând de astăzi (luni – n.red.), orice cooperare nucleară cu Iranul va fi supusă sancţiunilor’, a prevenit luni Departamentul de Stat într-un comunicat.

Acesta precizează că sunt acordate ‘derogări’ pentru proiectele nucleare civile iraniene aflate în desfăşurare. Este vorba despre reactorul de apă grea de la Arak, care a fost modificat sub controlul comunităţii internaţionale pentru a face imposibilă producerea de plutoniu în scop militar, despre singura centrală nucleară iraniană, de la Bushehr, unde Rusia a construit un reactor nuclear şi a început lucrările la alte două reactoare, şi despre situl subteran de îmbogăţire a uraniului de la Fordo.

Aceste proiecte sunt autorizate ‘să continue sub cea mai strânsă supraveghere pentru a garanta transparenţa şi a menţine restricţiile asupra Iranului’, a declarat diplomaţia americană.

‘Această supraveghere ne întăreşte capacitatea de a ţine sub control programul iranian şi de a menţine presiunea asupra regimului, în timp ce continuăm să pledăm pentru un nou acord mai puternic’, arată Departamentul de Stat.

Citeşte şi: După 2 ani de la alegerea lui Trump, americanii sunt chemaţi la vot

Acesta a subliniat că derogările sunt ‘temporare’ şi vor depinde ‘de cooperarea diferiţilor actori’.

Departamentul de Stat a precizat, totodată, că nu va emite autorizaţii pentru niciun nou proiect nuclear civil iranian.

În pofida ieşirii Statelor Unite, celelalte mari puteri semnatare (Franţa, Marea Britanie, Germania, Rusia şi China) s-au angajat să facă tot posibilul pentru a menţine în vigoare acordul din 2015 şi pentru ca Iranul să nu se retragă la rândul său. Inspectorii internaţionali au afirmat în mai multe rânduri că Teheranul îşi respectă angajamentele în domeniu. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.