SUA răspund îngrijorărilor Turciei cu privire la consolidarea prezenței militare în portul Alexandroupoli

Publicat:

SUA răspund îngrijorărilor Turciei cu privire la consolidarea prezenței militare în portul Alexandroupoli

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CNN Turk, ambasadorul SUA la Ankara, Jeff Flake, a asigurat opinia publică din Grecia că întărirea prezenței militare americană în portul Alexandroupoli reprezintă un sprijin pentru Ucraina și un sprijin esențial pentru stabilitatea regională extinsă, relatează Rador.

Ambasadorul american și-a exprimat optimismul cu privire la relațiile dintre Grecia și Turcia și a respins îngrijorările Turciei cu privire la întărirea prezenţei militare în zona Alexandroupoli, caracterizând drept nefondate anumite afirmații despre „favorizarea” Greciei de către SUA, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

„Aceste afirmații nu au niciun temei. Apreciem Turcia, aliații noștri NATO și Grecia. Noi nu favorizăm pe unul în raport cu altul. Aţi menționat Alexandroupoli. Există o concentrare mică de forțe acolo, dar este doar pentru a sprijini efortul de război din Ucraina. Este foarte necesar. Pentru că Turcia a ajutat foarte mult în Marea Neagră, folosindu-se de Convenția de la Montreux, care nu permite trecerea navelor de război rusești prin strâmtorile turcești. A blocat trecerea spre Marea Neagră prin strâmtorile Turciei, dar împiedică și țările NATO din Occident să aprovizioneze Ucraina pe această rută.

Astfel, concentrarea forțelor în Grecia este pur și simplu o încercare de a-i reaproviziona pe partenerii noștri din Ucraina. Dar nu favorizăm un aliat în detrimentul altuia. Pot spune asta cu certitudine. Turcia este aliatul nostru și nu depunem niciun efort pentru a ne consolida forțele împotriva aliatului și partenerului nostru Turcia.

Dar suntem foarte îngrijorați de ceea ce se întâmplă în Ucraina și căutăm toate modalitățile de a sprijini eforturile de acolo. Suntem foarte recunoscători pentru decizia Turciei și Greciei de a face din Marea Egee o mare a păcii și este foarte bine să vedem că nu au existat provocări în aer prin survolări sau orice altceva care ar putea deteriora aceste relații bilaterale. Turcia este tratată diferit pe Capitol Hill și la Washington și acest lucru se datorează parțial relațiilor mai bune dintre Turcia și Grecia”.

În septembrie, 2022, presa rusă de specialitate semnala faptul că SUA sunt interesate de portul grecesc Alexandroupolis, în scopul înființării unei baze navale.

În Grecia mai există o facilitate similară, respectiv o bază navală a NATO, unde prezența americană este dominantă. Aceasta este amplasată în nordul Insulei Creta, în Golful Souda.

Comandamentul Forțelor Navale ale Greciei confirma informația potrivit cărora oficialii militari americani au făcut „o propunere de aprofundare a cooperării militare dintre SUA și Grecia”

Prin portul Alexandroupolis, Statele Unite au efectuat livrări semnificative de arme pentru Ucraina. De aici, armele au fost transferate pe uscat, prin Bulgaria și România, în Ucraina.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Conducerea militară americană apreciază că prin crearea unei baze navale la Alexandroupolis ar face posibil transferul mai eficient de forțe și mijloace către Europa de Est.

Portul grecesc Alexandroupolis se află la 40 de kilometri de granița cu Turcia

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zelenski anunţă o nouă strategie pentru a diminua influenţa Rusiei în Marea Neagră

Zelenski anunţă o nouă strategie pentru a diminua influenţa Rusiei în Marea Neagră Ucraina intenţionează să diminueze influenţa rusă în partea de vest a Mării...

Proteste la Barcelona împotriva supraturismului

Proteste la Barcelona împotriva supraturismului Mii de persoane au protestat sâmbătă, la Barcelona, împotriva supraturismului din capitala Cataloniei unde ajung anual milioane de vizitatori, o...

Şapte copii printre cele 49 de persoane care s-au înecat în Rusia în cursul zilei de sâmbătă

Şapte copii printre cele 49 de persoane care s-au înecat în Rusia în cursul zilei de sâmbătă Şapte copii se numără printre cele 49 de...

Ivan Corșunov a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda

Ivan Corșunov a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda Sportivul Ivan Corșunov a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.