SUA: Rusoaica Maria Butina, acuzată de spionaj, va fi condamnată la 26 aprilie

Publicat:

Rusoaica Maria Butina, care a recunoscut că a lucrat ca agent rus în SUA, urmează să fie condamnată la 26 aprilie, a anunţat joi la Washington judecătoarea Tanya Chutkan, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Butina, în vârstă de 30 de ani, care a fost reţinută în iulie 2018 şi de atunci se află în arest, nu a făcut nicio declaraţie când a compărut joi în faţa tribunalului din capitala americană.


Citește și : Erdogan: „Eu conduc economia Turciei”

În decembrie, ea a recunoscut că a conspirat cu un oficial rus şi doi americani, din 2015 până în momentul arestării, pentru a se infiltra în Asociaţia naţională a armelor de foc NRA şi a crea canale neoficiale de comunicare, în încercarea de a determina o politică mai prietenoasă a Washingtonului faţă de Moscova. NRA are legături strânse cu conservatorii americani şi cu politicieni republicani, inclusiv cu preşedintele Donald Trump, menţionează Reuters.

Ulterior, Rusia a acuzat SUA că au forţat-o pe tânără să facă mărturisiri false.

Documentele prezentate tribunalului au indicat implicarea mai multor persoane în activităţile Mariei Butina, inclusiv a militantului conservator Paul Erickson, care avea strânse legături cu republicanii şi o legătură “romantică” cu rusoaica. Conform documentelor, acesta ar fi sfătuit-o, între altele, cu ce politicieni americani să se întâlnească.

Erickson a fost de altfel inculpat de procuratura federală din statul american South Dakota pentru fraudă şi spălare de bani, fără legătură cu cazul împotriva Mariei Butina. Actele de inculpare care-l vizează pe Erickson par însă să se refere la ea, evocând o plată în valoare de 8000 de dolari către o anume “M.B.”, în iunie 2015, una de 1000 de dolari tot către “M.B.” în martie 2017, precum şi una de peste 20.000 de dolari către Universitatea Americană – unde a studiat Butina -, datată iunie 2017.

Citește și : Kremlin: Trump, care a somat Rusia „să plece” din Venezuela, ar trebui să se preocupe de treburile sale

Aleksandr Torşin, fost viceguvernator al Băncii Centrale a Rusiei, a fost identificat drept oficialul rus implicat în cazul Butina.

Acuzaţiile împotriva rusoaicei nu au făcut parte din ancheta procurorului special Robert Mueller, recent finalizată, cu privire la presupusa implicare a Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt Clubul de cabaret Moulin Rouge din Paris, ale cărui pale emblematice ale morii de...

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg)

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg) În ciuda prestaţiei sale slabe la dezbaterea electorală cu oponentul său republican Donald...

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.