SUA și UE studiază răspunsul Teheranului la propunerea privind acordul nuclear iranian

Publicat:

Uniunea Europeană şi Statele Unite au anunţat marţi că studiază răspunsul Iranului la ceea ce UE a numit propunerea sa “finală” de a salva un acord din 2015 asupra programului nuclear iranian după ce Teheranul a cerut Washingtonului să arate flexibilitate, relatează Reuters, potrivit agerpres.  

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a declarat că Statele Unite îşi împărtăşesc opiniile cu privire la răspunsul Iranului cu Uniunea Europeană după ce au primit de la bloc comentariile Teheranului.


Citește și : Recesiunea globală SCADE preţul petrolului

“Deocamdată îl studiem şi ne consultăm cu ceilalţi participanţi JCPOA şi SUA”, a declarat o purtătoare de cuvânt a UE reporterilor la Bruxelles, referindu-se la acordul nuclear prin abrevierea oficială JCPOA.

Ea a refuzat să dea un interval de timp pentru orice reacţie din partea UE.

După 16 luni de discuţii indirecte între SUA şi Iran, cu UE făcând naveta între părţi, un înalt oficial al UE a declarat la 8 august că blocul a formulat o ofertă “finală” şi se aştepta la un răspuns în “câteva săptămâni”.

Iranul a răspuns la propunere luni seară, dar niciuna dintre părţi nu a oferit detalii.

Luni mai devreme, ministrul de externe al Iranului a cerut SUA să dea dovadă de flexibilitate pentru a rezolva trei probleme rămase, sugerând că răspunsul Teheranului nu ar fi o acceptare sau respingere finală.

Washingtonul a spus că este gata să încheie rapid un acord pentru a-l restabili pe cel din 2015 pe baza propunerilor UE.

Diplomaţi şi oficiali au declarat pentru Reuters că dacă nici Teheranul şi nici Washingtonul nu acceptă oferta “finală” a UE, niciuna dintre părţi probabil nu va declara pactul mort pentru că a-l menţine în viaţă serveşte intereselor ambelor părţi.

Miza este mare, întrucât eşecul în negocierile asupra programului nuclear ar presupune riscul unui nou război regional, cu Israelul ameninţând cu acţiune militară împotriva Iranului în cazul eşecului diplomaţiei de a împiedica Teheranul să dezvolte arme nucleare.

Citește și : Armata rusă NU are nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina

Iranul, care a negat demult că are astfel de ambiţii, a avertizat cu privire la un răspuns “zdrobitor” la orice atac israelian.

În 2018, preşedintele de atunci Donald Trump a renunţat la acordul nuclear încheiat înainte de a prelua mandatul, numindu-l prea blând cu Iranul, şi a reimpus sancţiuni dure ale SUA, stimulând Republica Islamică să înceapă să-şi încalce limitele privind îmbogăţirea uraniului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.