SUA: Trump, criticat în Congres pentru propunerea de reducere a bugetelor pentru diplomaţie şi ajutor internaţional

Publicat:

Democraţi şi republicani influenţi din Congresul SUA au criticat propunerea preşedintelui Donald Trump de reducere a bugetelor pentru diplomaţie şi ajutor internaţional, considerând-o periculoasă pentru securitatea naţională şi anunţând astfel o bătălie bugetară cu Casa Albă, transmite Reuters, scrie Agerpres.

Secretarul de Stat Mike Pompeo a fost audiat miercuri, pentru a doua oară, timp de şapte ore, în legătură cu planul de tăiere a bugetului departamentului său cu 23%.


Citește și : SUA au fost izolate în discuţiile din Consiliul de Securitate al ONU dedicate Înălţimilor Golan

Democratul Eliot Engel, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor, a declarat că propunerea lui Trump a sosit ‘moartă’ la Congres. ‘Acest buget (…) semnalează lumii că politica externă a lui Trump este una de dezangajare’, a afirmat Engel.

La rândul său, republicanul Hal Rogers, din subcomisia care supervizează cheltuielile Departamentului de Stat, a calificat proiectul de buget ca ‘teribil de inadecvat’ pentru a acoperi obiectivele de politică externe şi de securitate ale administraţiei.

Reducerile taie din bugetul Departamentului de Stat şi din cel pentru ajutor internaţional circa 11 miliarde de dolari, până la 40 miliarde de dolari, a menţionat Rogers. ‘Având în vedere cum arată lumea acum, această abordare pare detaşată de realitate’, a subliniat el.

În remarcile sale scrise dinaintea audierii, Pompeo a precizat că bugetul propune dublarea fondurilor pentru contracararea influenţei în creştere a Chinei şi întărirea sistemelor îndreptate împotriva ameninţării ruse contra Statelor Unite şi a lumii occidentale. De asemenea, vor fi alocate resurse pentru încheierea unui acord cu Coreea de Nord pentru denuclearizarea acestei ţări, precum şi pentru contracararea rolului Iranului în Irak, Yemen şi Siria.

Potrivit lui Pompeo, bugetul mai prevede sprijin pentru o tranziţie democratică în Venezuela, inclusiv prin transferul a până la 500 milioane de dolari în conturi pentru asistenţă externă.

Citește și : Criza din Venezuela: Guaido face apel la organizarea de noi proteste împotriva lui Maduro

În schimb, Pompeo a fost reticent să detalieze calendarul administraţiei pentru prezentarea planului de pace între Israel şi palestinieni, pregătit de consilierii Casei Albe Jason Greenblatt şi Jared Kushner, acesta din urmă ginerele preşedintelui.

‘Viziunea noastră va demonstra angajamentul nostru că vrem ca şi palestinienii să aibă o viaţă mai bună’, a afirmat el, exprimându-şi speranţa că aceştia vor vedea Statele Unite ca un ‘arbitru corect’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova

  O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova O cetățeană a Republicii Ecuador a primit refuz de intrare în Republica Moldova...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.