X

SUA va prioritiza livrările de sisteme de apărare aeriană Ucrainei

SUA va prioritiza livrările de sisteme de apărare aeriană Ucrainei

SUA plasează Ucraina în fruntea listei pentru a primi interceptoare de apărare aeriană pentru a-și apăra orașele împotriva atacurilor cu rachete rusești.

Decizia politică se aplică interceptoarelor pe care Patriot și alte sisteme de apărare aeriană le folosesc pentru a doborî rachetele și dronele care se apropie, potrivit CBS News, scrie stiripesurse.

Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Vom reprioritiza livrările acestor exporturi, astfel încât acele rachete care ies de pe linia de producție vor fi acum furnizate Ucrainei”, a declarat joi reporterilor John Kirby, consilierul Casei Albe pentru comunicații în domeniul securității naționale. „Acest lucru va asigura faptul că vom putea furniza Ucrainei rachetele de care are nevoie pentru a-și menține stocurile într-un moment-cheie al războiului”.

Primele transporturi de rachete către Ucraina vor avea loc în următoarele săptămâni, potrivit lui Kirby, iar Ucraina va vedea livrările inițiale înainte de sfârșitul verii. El a numit reprioritizarea o „decizie dificilă, dar necesară”.

Țările care au plasat comenzi pentru aceleași rachete le vor primi în continuare, dar într-un termen întârziat. Kirby a declarat că concentrarea pe inventarul Ucrainei va dura aproximativ următoarele 16 luni, iar apoi, după aceea, alte țări vor începe să primească rachetele pe care le-au comandat.

În Italia, la summitul G7 de la începutul acestei luni, președintele Biden, într-o conferință de presă cu președintele ucrainean Zelenski, a declarat: „Tot ceea ce avem va merge către Ucraina până când nevoile lor vor fi satisfăcute. Apoi ne vom respecta angajamentele pe care le-am luat față de alte țări”.

Taiwanul este scutit din cauza nevoii sale urgente de a dobândi și el capacități similare în fața amenințărilor din partea Chinei.

Anul trecut, SUA au oferit Ucrainei o baterie de rachete Patriot, după ce au instruit un grup restrâns de ucraineni la Fort Sill, în Oklahoma, cu privire la modul de operare a acesteia. De asemenea, SUA au angajat mai multe sisteme naționale avansate de rachete sol-aer și alte sisteme mai vechi de apărare aeriană.

Sistemele Patriot pot intercepta atât rachete de croazieră, cât și balistice și au o rază de acțiune mai mare, de până la 100 de mile, decât sistemul National Advanced Surface-to-Air Missile, care are o rază de acțiune de 80 de mile și poate doborî rachete de croazieră și drone.

Zelenski a cerut public SUA și aliaților să ofere alte șapte sisteme Patriot. Săptămâna trecută, în Italia, el a declarat: „Avem nevoie urgentă de șapte sisteme Patriot – da, pentru a ne salva orașele”.

În războiul său împotriva Ucrainei, Rusia a vizat infrastructura civilă cu scopul aparent de a priva cetățenii ucraineni de apă, căldură și electricitate, în special în timpul iernii.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Statele Unite nu sunt singurele care furnizează Ucrainei capacități de apărare aeriană. Membrii Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, o coaliție de aproximativ 50 de țări care se întâlnesc lunar pentru a discuta cum să sprijine Ucraina, s-au angajat, de asemenea, să ajute la apărarea aeriană. După cea mai recentă reuniune de săptămâna trecută, secretarul apărării, Lloyd Austin, a declarat că Țările de Jos conduc un efort de asamblare a diferitelor părți care alcătuiesc un sistem Patriot și solicită și altor țări să contribuie.

Decizia politică de a trimite rapid rachetele în Ucraina intervine în aceeași săptămână în care președintele rus Putin a efectuat o vizită în Coreea de Nord pentru a semna un pact de apărare, încercând să obțină mai mult sprijin pentru partea rusă a războiului. 

 

Tags: aparareSUAucraina
Externe