SUA vor impune noi sancțiuni Iranului după ce Rusia a primit rachete iraniene, afirma Blinken

Publicat:

SUA vor impune noi sancțiuni Iranului după ce Rusia a primit rachete iraniene, afirma Blinken

Statele Unite vor anunţa marţi noi sancţiuni împotriva Iranului, inclusiv împotriva companiei aeriene naţionale Iran Air, după ce Republica islamică a livrat rachete balistice Rusiei, în pofida avertismentelor Occidentului, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken în timpul unei vizite pe care o efectuează în prezent la Londra pentru a discuta despre Ucraina şi Orientul Mijlociu, potrivit Reuters şi AFP.

“Rusia a primit deja aceste rachete balistice şi le va utiliza probabil în următoarele săptămâni în Ucraina”, a declarat Antony Blinken într-o conferinţă de presă comună cu omologul său britanic David Lammy, confirmând astfel furnizarea de rachete iraniene către Rusia.


Totodată, Blinken a spus că Moscova a livrat la rândul său tehnologie Teheranului, inclusiv în domeniul nuclear.

În acest context, secretarul de stat american a subliniat că decizia Iranului de a furniza Rusiei rachete balistice reprezintă o ameninţare la adresa securităţii europene şi a anunţat că Washingtonul va impune sancţiuni suplimentare împotriva Teheranului.

Ministrul britanic de externe, David Lammy, a calificat furnizarea de rachete balistice iraniene Rusiei drept o “escaladare semnificativă”.

“Aceasta este o acţiune îngrijorătoare la care asistăm din partea Iranului. Este cu siguranţă o escaladare semnificativă şi ne coordonăm”, a declarat el în aceeaşi conferinţă de presă.

În conferinţa lor de presă comună, şeful diplomaţiei britanice şi secretarul de stat american Antony Blinken s-au declarat de acord cu privire la necesitatea de a combate influenţa Iranului în Orientul Mijlociu şi în Ucraina, notează Reuters.

“(Suntem) complet pe aceeaşi lungime de undă în ceea ce priveşte necesitatea de a contracara activitatea malignă a Iranului în regiune şi nu numai”, a afirmat Lammy reporterilor alături de Blinken.

“Observăm un model îngrijorător de creştere a sprijinului iranian pentru gruparea ilegală de la Kremlin şi am discutat astăzi despre angajamentul nostru comun de a face ca Teheranul să răspundă pentru subminarea stabilităţii globale”, a menţionat ministrul de externe britanic.

Lammy a declarat că nu va comenta “chestiuni operaţionale” atunci când a fost întrebat dacă Marea Britanie ar da undă verde Ucrainei să folosească rachetele cu rază lungă Storm Shadow pentru a lovi ţinte de pe teritoriul rus.

În acelaşi timp, ministrul britanic de externe a anunţat că se va deplasa săptămâna aceasta la Kiev împreună cu omologul său american, Antony Blinken, pentru a reafirma sprijinul militar pentru Ucraina. “Suntem cei mai apropiaţi aliaţi, aşa că sunt încântat că călătorim împreună, demonstrând angajamentul nostru faţă de Ucraina”, a spus el, descriind această călătorie drept “prima vizită comună de acest gen din ultimii zece ani”.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, urmează să aibă în cursul zilei şi o întâlnire şi cu premierul britanic Keir Starmer. Aceasta este o ocazie pentru cei doi aliaţi apropiaţi de a-şi exprima hotărârea de a ajuta Ucraina, dar şi de a-şi aplana divergenţele cu privire la Gaza, notează AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Americanii îl știu deja pe Trump. Pentru Harris însă, miza dezbaterii din această noapte e uriașă. Ce trebuie să urmărim în confruntarea pentru Casa...

Americanii îl știu deja pe Trump. Pentru Harris însă, miza dezbaterii din această noapte e uriașă. Ce trebuie să urmărim în confruntarea pentru Casa...

‘Dragă Chișinău’, proiect cultural despre patrimoniul arhitectural al Chișinăului, lansat la București

'Dragă Chișinău', proiect cultural despre patrimoniul arhitectural al Chișinăului, lansat la București Clădiri reprezentative, monumente și spații publice din Chișinău, cartografiate din perspectiva trecutului și...

Inflația anuală în R.Moldova a fost de 5,10%, în august 2024

Inflația anuală în R.Moldova a fost de 5,10%, în august 2024 Preţurile în Moldova în august au crescut cu o medie de 0,21%. Pentru...

Usatîi, adresare către toți candidații: Să o dăm jos pe Maia Sandu și PAS

Usatîi, adresare către toți candidații: Să o dăm jos pe Maia Sandu și PAS Președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, s-a adresat către toți candidații, care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.