Sudanul vrea să iasă de pe lista neagră a terorismului printr-un mare compromis impus de SUA

Publicat:

Ministerul Justiţiei sudanez a anunţat joi că a semnat un acord cu rudele infanteriştilor marini americani ucişi în atentatul din 2000 care a vizat nava de război USS Cole în Yemen, informează France Presse, potrivit agerpres.

“Ca parte a eforturilor guvernului de tranziţie de a scoate Sudanul de pe lista (statelor ce susţin) terorismul, a fost semnat un acord la 7 februarie cu familiile victimelor aflate pe USS Cole”, a declarat Ministerul Justiţiei sudanez, fără a specifica valoarea despăgubirilor.


Citeşte şi: Fosta ambasadoare americană în Ucraina critică diplomaţia Washingtonului (VIDEO): Este ‘amorală’

Încheiat la Washington, acordul “precizează clar că guvernul sudanez nu a fost responsabil pentru atacul terorist sau pentru orice astfel de atac terorist şi că a încheiat acest acord doar pentru (…) îndeplinirea condiţiei puse de administraţia americană pentru a retrage Sudanul de pe lista sa”, a adăugat ministerul.

La 12 octombrie 2000, o barcă manevrată de doi atacatori sinucigaşi a fost aruncată în aer lângă distrugătorul american USS Cole, care se aproviziona cu combustibil în portul Aden.

Atacul, care a ucis 17 infanterişti marini americani precum şi pe cei doi kamikaze, a fost revendicat de Al Qaida.

Citeşte şi: Premierul kosovar ÎŞI TAIE din salariu. Măsura se aplică tuturor miniştrilor!

Justiţia americană a decis atunci că Sudanul, unde cei doi atacatori sinucigaşi s-au antrenat, avea o responsabilitate în atac, ceea ce Khartoumul a negat întotdeauna.

Statele Unite au plasat Sudanul în 1993 pe lista lor neagră, acuzându-l că sprijină grupuri islamiste extremiste. Fondatorul Al Qaida, Osama Ben Laden, a locuit în această ţară din Africa de Est între 1992 şi 1996.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Oraşul spaniol Valencia închide trei plaje afectate de o deversare de petrol

Oraşul spaniol Valencia închide trei plaje afectate de o deversare de petrol Consiliul municipal al oraşului spaniol Valencia a închis marţi trei plaje la Marea...

Taylor Swift, onorată pe Aleea Celebrităţilor din oraşul german Gelsenkirchen

Taylor Swift, onorată pe Aleea Celebrităţilor din oraşul german Gelsenkirchen Oraşul Gelsenkirchen, din vestul Germaniei, a dezvelit o plachetă în onoarea lui Taylor Swift pe...

Alte patru cazuri umane de gripă aviară confirmate în SUA

Alte patru cazuri umane de gripă aviară confirmate în SUA Alte patru cazuri umane de gripă aviară înalt patogenă au fost confirmate în statul american...

Telescopul James Webb dezvăluie detalii despre sălbaticele condiţii atmosferice de pe două pitice brune

Telescopul James Webb dezvăluie detalii despre sălbaticele condiţii atmosferice de pe două pitice brune Oameni de ştiinţă au folosit Telescopul Spaţial James Webb pentru a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.