Suedia intră azi oficial în NATO

Publicat:

Suedia intră azi oficial în NATO

Suedia intră azi în NATO! “Suedia este o democrație puternică, cu o armată extrem de eficientă, care împărtășește valorile și viziunea noastră asupra lumii”, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Se spune că premierul suedez Ulf Kristersson a fost invitat la un eveniment de către prima doamnă a SUA, Jill Biden, pentru a urmări discursul președintelui american Joe Biden în fața Congresului, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Bașcana de la Comrat despre discuțiile referitoare la „arestarea” sa

Context

Marți, 5 martie, președintele Ungariei, Tamás Szújok, a semnat o lege de ratificare a aderării Suediei la NATO. Ungaria este ultima țară NATO care finalizează procedura de ratificare. Budapesta a rămas singurul membru al alianței care nu a aprobat admiterea Suediei. Budapesta a asigurat în repetate rânduri că va fi pregătită să ratifice aderarea Suediei la NATO de îndată ce Turcia va face acest lucru. Ankara a finalizat acest proces în luna ianuarie a acestui an.

La sfârșitul lunii februarie, parlamentarii maghiari au votat ratificarea protocolului privind aderarea Suediei la NATO.

Suedia, candidată la NATO în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a pus capăt politicii sale de neutralitate adoptată după încheierea războaielor napoleoniene din secolul al XIX-lea, apoi de nealiniere militară pe care o avea de la sfârşitul Războiului Rece. Deşi contribuie la forţele internaţionale de menţinere a păcii, Suedia nu a mai cunoscut războiul de la un conflict cu Norvegia din 1814.

Procesul său de aderare a fost punctat de negocieri dificile cu Turcia, care a acuzat ţara nordică de clemenţă faţă de militanţii kurzi care s-au refugiat pe teritoriul său, unii dintre ei fiind consideraţi de Ankara drept terorişti. De asemenea, Suedia a trebuit să se confrunte cu reticenţa premierului ungar. Viktor Orban şi-a dat acordul de principiu de mult timp, dar înainte de a finaliza procesul, el a cerut “respect” din partea Stockholmului, reproşându-i ani de zile de “denigrare” a politicilor Budapestei.

Premierul suedez Ulf Kristersson a fost invitat la Budapesta pentru a restabili “încrederea” şi a efectuat o vizită cu doar câteva zile înainte ca Parlamentul să dea undă verde. Cu această ocazie, Ungaria a anunţat achiziţionarea a patru avioane de vânătoare Gripen din regatul scandinav.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; a fost detectată gripă aviară

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; animalele erau pozitive la gripă aviară Zeci de tigri şi lei în captivitate au...

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.