Suedia respinge extrădarea unui cetățean chinez

Publicat:

Curtea supremă a Suediei a respins marţi cererea autorităţilor de la Beijing de extrădare a unui cetăţean chinez acuzat de deturnare de fonduri publice, sub motivul că acesta riscă să fie torturat şi condamnat la pedeapsa capitală dacă se întoarce în China, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Qiao Jianjun, fost responsabil al administraţiei de stat pentru cereale, este bănuit de justiţia din provincia centrală Henan că a deturnat până la 200 milioane de yuani (26 milioane de euro) între 2008 şi 2011, conform documentelor remise de autorităţile chineze cancelariei suedeze.


Citește și: Londra își reafirmă sprijinul pentru ambasadorul său din SUA

Qiao Jianjun – cunoscut şi ca Feng Li – contestă însă aceste acuzaţii şi afirmă că a intrat în vizorul Beijingului după ce a aderat în 2010 la Partidul Democrat chinez, formaţiune interzisă.

Deşi există “suspiciuni rezonabile” că Qiao Jianjun a comis infracţiuni în China, există riscul ca acesta să fie persecutat în ţara sa din cauza activităţii sale politice şi tratat într-un mod care încalcă prevederile Convenţiei europene a drepturilor omului, a stabilit instanţa supremă a Suediei.

“În aceste condiţii, extrădarea nu poate avea loc”, a conchis judecătorul Petter Asp.

Curtea supremă suedeză a menţionat că a primit asigurări din partea justiţiei chineze că acesta nu va fi condamnat la moarte – sancţiunea prevăzută pentru infracţiunea financiară de care este acuzat fiind pedeapsa capitală -, dar că “există puternice motive de neîncredere” în asigurările primite.

În Suedia, extrădarea cetăţenilor străini ţine de guvern, care însă trebuie să urmeze deciziile Curţii supreme.

“China nu poate face apel la această decizie. Nu va fi nicio extrădare din Suedia”, a subliniat avocatul chinezului, Henrik Olsson Lilja.

Purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Geng Shuang, şi-a exprimat în schimb speranţa ca Suedia să “admită realitatea faptelor ilegale comise de Qiao Jianjun” şi să-l extrădeze în China cât mai curând posibil, pentru a evita să devină “un fief pentru infractori”, adăugând că Beijingul a obţinut extrădarea a peste 260 de suspecţi din ţări din Europa, Asia, Africa şi America latină, ceea ce, a punctat el, demonstrează încrederea comunităţii internaţionale în sistemul legal chinez.

Citește și: SUA vinde în Taiwan arme de miliarde de dolari

Qiao Jianjun a fost arestat în Suedia în iunie 2018, la solicitarea justiţiei chineze. Eliberat la 19 iunie a.c., a fost arestat din nou o săptămână mai târziu, de această dată în baza unei alte proceduri, lansate de SUA, unde a petrecut mult timp după plecarea sa din China, în 2011, şi unde este bănuit de spălare de bani şi încălcarea legilor imigraţiei. Din 2013, el trăieşte în Suedia, unde a şi cerut azil, în martie, în prezent cererea sa fiind încă analizată.

SUA au termen până la 2 august pentru a prezenta o cerere oficială de extrădare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.