Summit G7: Controlul migrației, printre principalele teme abordate

Publicat:

Summit G7: Controlul migrației, printre principalele teme abordate

Într-o sesiune extinsă cu participarea Indiei, Braziliei, Turciei și a altor țări non-occidentale, recunoscând peisajul global în schimbare, liderii G7 au încercat să angajeze liderii acestor națiuni în cauze, de la schimbările climatice la gestionarea competiția economică cu China.

În timp ce diplomații din G7 au elaborat un comunicat care promitea sprijin pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei și o ambiție mai mare în reducerea emisiilor de carbon, accentul s-a pus pe prim-ministrul Narendra Modi al Indiei, pe președintele Luiz Inácio Lula da Silva al Braziliei și pe alții lideri din afara G7, al căror sprijin este din ce în ce mai important pentru atingerea oricăruia dintre aceste obiective, conform The New York Times.


Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Printre temele din a doua zi a summit-ului s-a aflat și migrația, cea care a contribuit la alimentarea unei renașteri recente a populismului și a partidelor de extremă dreapta în Europa și Statele Unite. Liderii au discutat, de asemenea, despre războiul din Gaza și despre subvențiile de stat ale Chinei pentru industrii precum vehiculele electrice, ceea ce a determinat Statele Unite și Uniunea Europeană să impună tarife la exporturile chineze, potrivit stiripesurse.

Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, țară care găzduiește întâlnirea, a declarat că scopul listei extinse de invitați este „consolidarea dialogului cu națiunile din Sudul Global”. Ea a insistat că Grupul celor 7 „nu este o fortăreață închisă în sine”, ci „o ofertă de valori pe care o deschidem lumii”.

Meloni l-a invitat pe Papa Francisc să vorbească în fața liderilor despre pericolele pe care le prezintă inteligența artificială. Papa Francisc i-a îndemnat să reglementeze tehnologia, a cărei victimă a fost el însuși când imaginile false generate de inteligență artificială cu el îmbrăcat într-o jachetă puf albă și un crucifix încrustat cu bijuterii au devenit virale pe internet, anul trecut.

Beneficiile și daunele pe care le provoacă vor depinde de modul în care este utilizat”, a declarat Papa, avertizând asupra riscurilor dezvoltării necontrolate ale AI. El a cerut interzicere armelor autonome letale, care sunt necontrolate de o mână umană, spunând: „Nici o mașinărie nu ar trebui să decidă vreodată dacă va lua viața unei ființe umane”.

Nu este prima dată când lideri non-occidentali sunt invitați la o întâlnire a liderilor G7, dar rareori au fost atât de vizibili. În parte, aceasta reflectă problemele pe care Meloni le-a evidențiat: Africa și Marea Mediterană. Liderii Algeriei, Keniei și Tunisiei au fost prezenți, la fel ca și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Comunicatul final al G7 a exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce liderii au numit „direcționarea industrială persistentă și politicile și practicile cuprinzătoare non-piață care duc la răspândiri globale, denaturări ale pieței și supracapacitate dăunătoare”. Comunicatul a susținut efortul lui Joe Biden de a intermedia o încetare a focului între Israel și Hamas în Gazam, dar nu include o referire explicită la avort.

În cea mai mare parte, însă, întâlnirea a subliniat armonia dintre lideri, mulți dintre aceștia fiind afectați de propria lor politică internă.

Un alt subiect l-a reprezentat și modul de control al migrației în Statele Unite și Europa, agravat de efectele schimbărilor climatice și ale războiului din Afganistan, Orientul Mijlociu și Ucraina, o problemă deosebit de delicată pentru Meloni, care a militat din greu pentru a lupta împotriva a ceea ce ea a numit „imigrația necontrolată” în Italia și în alte părți ale Europei din Africa și Orientul Mijlociu.

În timp ce Europa a primit mii de ucraineni, în special femei și copii, care fug de invazia rusă, oficialii ucraineni au îndemnat țările europene să le ajute să repatrieze bărbații care se pot înrola.

Turcia este un jucător esențial în migrația globală”, a spus Peter Westmacott, fost ambasador al Marii Britanii în Turcia, Franța și Statele Unite. El a menționat că există aproximativ trei milioane de refugiați sirieni în Turcia, precum și sute de mii de kurzi și afgani irakieni.

Westmacott a spus că președintele Erdogan ar putea, de asemenea, să joace un rol în intermedierea încheierii războiului Ucrainei cu Rusia. Ca putere a Mării Negre, Turcia și-a păstrat deschise legăturile sale comerciale și politice cu Rusia. Dar este și membru NATO și a furnizat drone ieftine și foarte eficiente pentru a ajuta rezistența ucraineană.

Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Unele invitații au reflectat un protocol diplomatic, potrivit oficialilor italieni. Brazilia, India și Africa de Sud au fost incluse automat ca actuali sau viitori președinți ai Grupului celor 20 de națiuni industrializate.

Argentina a fost invitată, au spus aceşti oficiali, pentru că președintele Javier Milei a recunoscut legăturile şi interdependenţa dintre est şi vest. El și Meloni au împărtășit un populism de dreapta care include opoziția față de avort și drepturile homosexualilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Instruiți să detecteze armele de foc și munițiile cu raze X

Instruiți să detecteze armele de foc și munițiile cu raze X Reprezentanți din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Aeroportul Internațional Chișinău de comun cu cei...

Nordul țării scapă de caniculă. La sud și centru rămâne în vigoare Codul galben și portocaliu

Nordul țării scapă de caniculă. La sud și centru rămâne în vigoare Codul galben și portocaliu Canicula scade din intensitate. Meteorologii au actualizat alertele. Respectiv,...

Atenție! Vin alte intemperii peste Moldova. Este emisă avertizare Cod galben

Atenție! Vin alte intemperii peste Moldova. Este emisă avertizare Cod galben După mai multe zile de foc, urmează ploi, furtuni și grindină. A fost emisă...

FOTO// Pădurea din Cahul distrusă de incendiu are nevoie de 7 ani și sute de mii de lei pentru reabilitare

Pădurea din Cahul distrusă de incendiu are nevoie de 7 ani și sute de mii de lei pentru reabilitare Pentru reabilitarea fâșiei forestiere din Cahul,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.