Sute de agricultori ungari au blocat un punct de frontieră cu Ucraina

Publicat:

Sute de agricultori ungari au blocat un punct de frontieră cu Ucraina

Sute de agricultori ungari au blocat vineri un punct de frontieră cu Ucraina, într-un protest împotriva prelungirii fără restricţii a importurilor de produse agricole ucrainene, decisă de Comisia Europeană, relatează agenţia EFE.

“Produsele modificate genetic, lipsite de controale de calitate şi tratate cu substanţe chimice interzise reprezintă un pericol nu doar pentru consumatori, ci şi pentru toată agricultura europeană”, a subliniat asociaţia agricultorilor ungari Magosz în mesajul de convocare a protestului, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Peste 800 de oficiali occidentali au semnat o scrisoare critică la adresa politicii faţă de Israel şi Gaza

Agricultorii, care au blocat punctul de frontieră Zahony, au asigurat că vor lupta împotriva importurilor de cereale ucrainene “prin toate mijloacele posibile” şi s-au adunat la graniţa cu Ucraina “pentru a protesta împotriva acestor importuri şi pentru a transmite către Bruxelles un mesaj clar că pe aici nu va trece niciun grăunte” de cereale ucrainene.

Fermierii ungari insistă că nu pot concura cu preţurile produselor agricole importate din Ucraina, care pot intra în UE fără taxe vamale şi fără a respecta standardele europene.

Asociaţia Magosz şi Camera Naţională de Agricultură ungară şi-au exprimat într-un comunicat solidaritatea şi susţinerea faţă de revendicările agricultorilor din ţările Europei Occidentale, care “suferă de pe urma măsurilor Bruxellesului şi ale propriilor guverne”. “Agricultorii ungari sprijină guvernul ungar, care apără interesele noastre în faţa Bruxellesului”, mai afirmă organizaţiile fermierilor ungari.

Protestele agricultorilor europeni s-au înmulţit în statele UE, aceştia fiind nemulţumiţi de restricţiile ce le sunt impuse prin politicile de mediu ale UE, de pătrunderea liberă pe piaţă a produselor ucrainene (scutite de obligaţia respectării standardelor europene) şi de creşterea costurilor, unele din aceste costuri fiind tot rezultatul noilor politici de mediu sau al unor decizii guvernamentale, precum creşteri de accize la combustibil ori eliminarea unor subvenţii.

În încercarea de a le calma furia, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a retras săptămâna trecută un proiect legislativ care prevede diminuarea folosirii pesticidelor. Într-un alt gest de acelaşi fel, Comisia Europeană a propus o derogare parţială de la aplicarea uneia dintre noile norme de mediu ale UE care impune lăsarea unor terenuri în pârloagă, plus măsuri de limitare a unor importuri agricole ucrainene în cazul unor distorsiuni ale pieţei şi a promis “simplificarea” Politicii Agricole Comune a UE.

Vezi şi: Putin spune Occidentului că Rusia nu poate fi învinsă în Ucraina (VIDEO) 

Însă Comisia Europeană a decis de asemenea menţinerea accesului liber pe piaţa UE pentru produsele ucrainene, fără cote şi taxe vamale, până în anul 2025, decizie care afectează în primul rând agricultorii statelor est-europene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Goldman Sachs caută să extindă liniile de credit pentru capital privat

Goldman Sachs caută să extindă liniile de credit pentru capital privat Banca americană de investiții Goldman Sachs intră pe piața împrumuturilor pentru fondurile de capital...

ADN-ul lui Alain Delon solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate

ADN-ul lui Alain Delon solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate Fiica lui Ari Boulogne, a cărui paternitate Alain Delon nu a...

Mbappe a plătit o jumătate de milion de euro pe un portret al lui Pele

Mbappe a plătit o jumătate de milion de euro pe un portret al lui Pele Atacantul francez Kylian Mbappe a cumpărat, în cadrul unei licitaţii...

Jennifer Lopez și Ben Affleck se îndreaptă spre divorț? Locuiesc deja separat

Jennifer Lopez și Ben Affleck se îndreaptă spre divorț? Locuiesc deja separat Jennifer Lopez și Ben Affleck, care s-au căsătorit în iulie 2022, se pare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.