Svetlana Tihanovskaia îndeamnă SUA şi G7 la ACŢIUNE împotriva regimului Lukaşenko

Publicat:

Lidera opoziţiei belaruse aflată în exil, Svetlana Tihanovskaia, a îndemnat marţi SUA şi G7 la acţiune împotriva regimului Lukaşenko, acuzat că a deturnat un avion de linie pentru a aresta un opozant aflat la bord, informează AFP, potrivit agerpres.

După cu o convorbire cu Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al SUA, ea a îndemnat pe Twitter “SUA să izoleze regimul şi să facă presiuni prin sancţiuni”.


Citeşte şi: Australia îşi ÎNCHIDE ambasada din Afganistan

Candidata în alegerile prezidenţiale din august 2020 a cerut apoi, într-un mesaj postat pe Telegram, “participarea forţelor democratice belaruse la G7”, prevăzut să aibă loc în 11-13 iunie în Regatul Unit.

Ea şi-a exprimat de asemenea dorinţa pentru organizarea “vara aceasta a unei conferinţe internaţionale la nivel înalt pentru soluţionarea crizei din Belarus”.

Luni seara, liderii din UE au decis să închidă spaţiul lor aerian pentru Belarus şi să adopte o nouă serie de sancţiuni împotriva regimului lui Aleksandr Lukaşenko.

Autorităţile belaruse sunt acuzate că au deturnat un zbor comercial Atena-Vilnius către Minsk, din cauza unei pretinse alerte cu bombă, pentru a-l putea aresta pe Roman Protasevici, un jurnalist de opoziţie în vârstă de 26 de ani care se afla la bord. Iubita lui, Sofia Sapega, cetăţeană rusă, a fost de asemenea arestată.

Citeşte şi: Garda Naţională PLEACĂ de Capitoliu

Regimul lui Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994, a fost deja ţinta mai multor sancţiuni occidentale, pentru că a reprimat în mod dur o mişcare de contestare inedită ce a scos în stradă mii de persoane în 2020, după alegerile prezidenţiale din august, considerate de europeni ca fiind “fraudate”.

Regimul belarus nu a făcut decât să-şi sporească represaliile, trimiţând la închisoare sau forţându-i pe detractorii săi la exil.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Orbán: Trump are planuri ‘detaliate și bine fundamentate’ pentru pace între Rusia și Ucraina

Orbán: Trump are planuri 'detaliate și bine fundamentate' pentru pace între Rusia și Ucraina Viktor Orbán a susținut că Donald Trump are planuri „detaliate și...

Cel puţin 650.000 de ruşi s-au mutat definitiv în străinătate de la începerea războiului în Ucraina

Cel puţin 650.000 de ruşi s-au mutat definitiv în străinătate de la începerea războiului în Ucraina Cel puţin 650.000 de ruşi s-au mutat definitiv în...

Lavrov atacă din nou la ONU ceea ce el numeşte o ‘ordine internaţională dominată de SUA’

Lavrov atacă din nou la ONU ceea ce el numeşte o 'ordine internaţională dominată de SUA' Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat din...

14 localități ruse de la graniță restricționează accesul populației din cauza bombardamentelor ucrainene

14 localități ruse de la graniță restricționează accesul populației din cauza bombardamentelor ucrainene Regiunea rusă Belgorod va restricţiona, începând din 23 iulie, accesul în 14...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.