Tadjikistanul condamnă torturarea suspecţilor de atacul de la o sală de concerte de lângă Moscova

Publicat:

Tadjikistanul condamnă torturarea suspecţilor de atacul de la o sală de concerte de lângă Moscova

Ministrul de externe al Tadjikistanului, Sirojiddin Muhriddin, a condamnat vineri torturarea cetăţenilor de origine tadjikă despre care autorităţile ruse afirmă că au comis atacul din 22 martie la o sală de concerte de lângă Moscova, în urma căruia au murit 145 de persoane, iar alte peste 500 au fost rănite, relatează EFE.

“Difuzarea publică a imaginilor cu reţinerea presupuşilor autori ai actului terorist prin utilizarea torturii sub formă de mutilare corporală este inacceptabilă”, a declarat Mujriddin la Minsk în timpul reuniunii miniştrilor de externe din Comunitatea Statelor Independente (CSI), potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Moldova SUSPENDĂ Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa

“Valoarea mărturisirilor obţinute în acest mod este bine cunoscută de toată lumea”, a afirmat ministrul tadjik de externe.

Presa rusă a difuzat la momentul respectiv imagini care îi arată pe cei patru suspecţi principali cu urme clare de violenţă la sosirea în tribunal – unul într-un scaun cu rotile şi cu un cateter, altul fără o ureche (a fost difuzată şi o înregistrare video a mutilării acestuia), şi ceilalţi doi cu feţele umflate şi pline de vânătăi.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a preferat să spună doar “fără comentarii!”, când a fost întrebat la o conferinţă de presă despre tratamentul necorespunzător aplicat presupuşilor terorişti.

În anchetarea atentatului de la Crocus City Hall, forţele de aplicare a legii din Rusia trebuie să respecte normele şi principiile dreptului internaţional, în special în ceea ce priveşte prezumţia de nevinovăţie şi interzicerea torturii, a declarat ministrul tadjik de externe, citat de publicaţia independentă rusă Meduza.io, cu sediul în Letonia.

Muhriddin a calificat drept “inacceptabilă” campania mediatică lansată în urma atacului şi care prezintă o “imagine negativă” a tadjicilor în general.

“Nu se poate permite ca în spaţiul informaţional post-sovietic să se dezvolte o atmosferă de ură, xenofobie şi rasism faţă de cetăţenii unor ţări străine”, a spus el.

Ministrul tadjik de externe a cerut ca ancheta asupra atacului să fie imparţială şi corectă, astfel încât organizatorii, executanţii şi complicii, precum şi cei care au comandat această “crimă oribilă”, să fie pedepsiţi.

El a reamintit că ţara sa, care are o frontieră comună de aproximativ 1.300 de kilometri cu Afganistanul, este ţinta unor presiuni fără precedent de peste 30 de ani şi consideră ca fiind de actualitate necesitatea de a îmbunătăţi coordonarea luptei antiteroriste în cadrul CSI.

Forţele de securitate ruse au arestat aproximativ 20 de persoane, majoritatea tadjici, în legătură cu atacul de la Crocus City Hall.

Deşi gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat atacul, Kremlinul şi forţele de securitate ruse insistă să facă legătura între actul terorist şi atacurile de la frontiera ucraineană din ultimele luni, deşi nu au fost prezentate dovezi care să susţină această ipoteză.

“Astăzi, Ucraina (…) a devenit un stat în mod deschis terorist”, a declarat vineri ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

În aceeaşi ordine de idei, preşedintele Vladimir Putin susţine că “Rusia se comportă în aşa fel pe scena internaţională încât cu greu poate fi supusă unui atac din partea fundamentaliştilor islamişti”.

În cadrul “vânătorii de terorişti”, verificarea cetăţenilor provenind din fostele republici sovietice din Asia Centrală a luat forme abuzive. Astfel, poliţia moscovită a dat buzna în apartamentul unui consilier din cadrul ambasadei Kârgâzstanului la Moscova, Manas Joldoşbekov. După cum au relatat colegii diplomatului, poliţiştii s-au comportat într-un mod agresiv.

Canalul de Telegram “VCK-OGPU” a transmis că poliţişti au spart uşa. Aceştia au susţinut că scopul vizitei lor ar fi verificarea documentelor şi au cerut diplomatului şi membrilor familiei sale să prezinte documente care să probeze că sunt înscrişi în registrul pentru imigranţi chiar şi după ce li s-au arătat paşapoartele diplomatice, a relatat vineri Radio Svoboda (Radio Free Europe/Radio Liberty).

Citește și : Rusia este pregătită să reia negocierile de pace cu Ucraina pe baza acordului nefinalizat la Istanbul

Incidentul a fost confirmat de parlamentarul kârgâz Dastan Bekeşev. “Dacă le fac asta angajaţilor ambasadei, nici nu îmi pot imagina ce le fac cetăţenilor care nu au imunitate”, a adăugat el.

Ministerul Afacerilor Externe al Kârgâzstanului a cerut explicaţii oficiale autorităţilor ruse. Pe 12 aprilie a avut loc o întâlnire la Departamentul Consular al MAE kârgâz cu un diplomat al ambasadei ruse, Andrei Burev, conform postului de radio citat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cannes 2024: Regizorul Kirill Serebrennikov critică procesul a două artiste din Rusia

Cannes 2024: Regizorul Kirill Serebrennikov critică procesul a două artiste din Rusia Regizorul rus aflat în exil Kirill Serebrennikov s-a folosit de prezenţa sa la...

Ambasadorul României la Chișinău: Apă potabilă pentru locuitorii comunei Sângereii Noi, cu sprijinul financiar al României

Ambasadorul României la Chișinău: Apă potabilă pentru locuitorii comunei Sângereii Noi, cu sprijinul financiar al României Ambasadorul României în R. Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, a vizitat...

Refugiaţii ucraineni din regiunea transnistreană se confruntă cu dificultăți privind accesul la sistemul de sănătate, dar şi la obţinerea unui loc de trai

Refugiaţii ucraineni din regiunea transnistreană se confruntă cu dificultăți privind accesul la sistemul de sănătate, dar şi la obţinerea unui loc de trai  Refugiaţii ucraineni...

Responsabilă ONU: Ajutorul umanitar pentru Ucraina duce lipsă de fonduri

Responsabilă ONU: Ajutorul umanitar pentru Ucraina duce lipsă de fonduri Ajutorul umanitar pentru Ucraina duce lipsă de fonduri, în timp ce necesităţile cresc după doi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.