Tadjikistanul denunţă abuzuri la care au fost supuşi studenţii săi în Rusia

Publicat:

Tadjikistanul a anunţat joi că l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a denunţa, într-un rar semn de protest la adresa Moscovei, abuzuri la care au fost supuşi circa o sută de studenţi tadjici de către forţele de ordine din Rusia, informează AFP, potrivit agerpres.

Diplomaţia tadjică şi-a exprimat într-un comunicat “îngrijorarea” după ce “peste o sută de studenţi tadjici au fost supuşi unor interogatorii şi rele tratamente din partea forţelor de ordine ruse”, săptămâna trecută, potrivit unor media locale.


Citeşte şi: Combatanţi ruşi, opozanţi ai lui Putin, susţin că au pătruns 42 de km în interiorul Rusiei – Black News

Miercuri, emisarul tadjic responsabil pentru drepturile omului i-a solicitat omologului său rus să “intervină pentru a determina motivele acţiunilor ilegale ale Forţelor speciale antirevoltă (OMON) şi Serviciului Federal de Securitate (FSB)” din Rusia, care au dus la “spitalizarea” unor studenţi.

Nu este deocamdată clar pentru ce au fost agresaţi aceşti studenţi.

Universitatea rusă la care studiază aceşti studenţi, în Komsomolsk-pe-Amur (Extremul Orient rus), a negat faptele, invocând doar “arestarea a patru studenţi tadjici care au împiedicat activitatea forţelor de ordine”.

În pofida războiului în Ucraina, Rusia rămâne o destinaţie preferată pentru cetăţenii ţărilor din Asia Centrală, printre care Tadjikistanul, pentru muncă sau studii.

Potrivit statisticilor ruse, circa 500.000 de cetăţeni tadjici s-au deplasat în Rusia în primul trimestru al lui 2023, majoritatea pentru a lucra acolo, în condiţiile în care Tadjikistanul are o populaţie de circa 10 milioane.

Vezi şi: Isaac Herzog, preşedintele Israelului, a fost evacuat de pe teren după finala Cupei Naţionale – VIDEO – Black News

Transferurile de fonduri ale migranţilor tadjici spre ţara lor de origine reprezintă peste o treime din Produsul Intern Brut al acestei cele mai sărace ţări din Asia Centrală, potrivit Băncii Mondiale.

Însă în ultimele luni, zeci de cetăţeni din republici din Asia Centrală au fost ucişi în Ucraina, potrivit media locale, în timp ce armata rusă şi grupul paramilitar rus Wagner încearcă să accelereze recrutarea, vizând inclusiv migranţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cine este misteriosul avocat american care l-a ajutat pe Trump să ajungă la putere

Cine este misteriosul avocat american care l-a ajutat pe Trump să ajungă la putere Noul film „The Apprentice" are premiera luni, 20 mai, la Festivalul...

Netanyahu ‘respinge cu dezgust’ mandatele de arestare cerute de CPI

Netanyahu 'respinge cu dezgust' mandatele de arestare cerute de CPI Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de...

Ce se mai întâmplă în procesul de insolvenţă al companiei aeriene Air Moldova

Ce se mai întâmplă în procesul de insolvenţă al companiei aeriene Air Moldova Instanţa de judecată a stabilit data ședințe de validare a creanțelor în...

Moment de reculegere în Consiliul de Securitate al ONU în memoria preşedintelui iranian Raisi

Moment de reculegere în Consiliul de Securitate al ONU în memoria preşedintelui iranian Raisi Membrii Consiliului de Securitate al ONU au ţinut luni un moment...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.