Taiwanul lansează un hub de mentenanţă pentru F-16, în timp ce cresc tensiunile cu China

Publicat:

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a promis vineri să apere insula cu o forţă aeriană “solidă”, lansând un hub de mentenanţă susţinut de SUA pentru flota de avioane de luptă F-16 modernizate ale insulei, în timp ce cresc tensiunile între Taipei şi Beijing, relatează Reuters, scrie agerpres.

Frecventele exerciţii militare chineze şi americane în regiune ridică temeri privind un conflict provocat de o criză asupra Taiwanului, pe care Beijingul îl consideră teritoriu propriu.


Citește și : Opoziţia din Belarus consideră inadmisibilă crearea unei forţe de poliţie de rezervă de către Rusia

“Este nevoie de o capacitate solidă de apărare, nu de plecăciuni şi slugărnicie, pentru a apăra suveranitatea Republicii China şi a menţine pacea şi stabilitatea regională”, a declarat Tsai la o ceremonie de lansare a primului centru de întreţinere din insulă pentru cele mai avansate F-16 în oraşul Taichung (centru).

Republica China este numele oficial al Taiwanului.

Tsai a spus că hub-ul marchează o piatră de hotar în măsurile de construire a industriei de apărare a Taiwanului.

“Timpul necesar pentru întreţinerea avioanelor va fi mult scurtat (…) asigurând puterea de luptă a Forţelor Aeriene în prima linie”, a adăugat ea.

Tsai s-a plâns de creşterea exerciţiilor militare chineze şi a avertizat joi cu privire la riscul unui conflict accidental.

Hub-ul, condus de producătorul american de arme Lockheed Martin Corp şi de Aerospace Industrial Development Corp (AIDC) din Taiwan, este cel mai recent exemplu de cooperare militară între Washington şi Taipei.

Statele Unite au aprobat anul trecut o vânzare de 8 miliarde de dolari pentru avioane de luptă F-16 către Taiwan, un acord ce ar mări flota de F-16 a insulei la peste 200 de avioane, cea mai mare din Asia.

Preşedintele AIDC, Ma Wan-june, a declarat că hub-ul va oferi servicii avioanelor forţelor aeriene taiwaneze şi că compania intenţionează să-şi extindă hub-ul de mentenanţă pentru F-16 în regiune. El a refuzat să elaboreze.

Citește și : Trump acceptă nominalizarea drept candidat pentru un nou mandat la Casa Albă

Statele Unite nu au legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar sunt principalul susţinător internaţional al insulei şi furnizor de arme, notează Reuters.

China a declarat luna trecută că ar putea sancţiona Lockheed Martin pentru implicare în vânzările de arme către Taiwan.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Coreea de Nord furnizează Rusiei aproximativ trei milioane de obuze pe an

Coreea de Nord furnizează Rusiei aproximativ trei milioane de obuze pe an Potrivit informațiilor occidentale, jumătate din proiectilele folosite de Rusia - aproximativ trei milioane...

Operaţiunea Mossad: Pagerele care au zdruncinat Hezbollah

Operaţiunea Mossad: Pagerele care au zdruncinat Hezbollah În martie 2023, Mossad a încorporat explozivi în 5.000 de pagere Apollo AR924 distribuite către Hezbollah, provocând moartea...

Keanu Reeves și-a făcut debutul în cursele auto profesioniste

Keanu Reeves și-a făcut debutul în cursele auto profesioniste Starul de la Hollywood, Keanu Reeves, și-a făcut debutul în cursele auto profesioniste sâmbătă, pe un...

Michael Stipe şi Jason Isbell au cântat melodii clasice R.E.M. la un eveniment de campanie al Kamalei Harris

Michael Stipe şi Jason Isbell au cântat melodii clasice R.E.M. la un eveniment de campanie al Kamalei Harris Muzicienii Michael Stipe şi Jason Isbell şi-au...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.