Taiwanul, ‘perplex’ după ce candidatul opoziţiei la prezidenţialele din Paraguay a criticat relaţiile diplomatice cu Taipei

Publicat:

Taiwanul şi-a declarat joi ‘perplexitatea’ după ce principalul candidat prezidenţial al opoziţiei din Paraguay a pus la îndoială beneficiile menţinerii relaţiilor diplomatice cu Taipei, la doar o lună după ce o altă ţară din America Latină, Honduras, a rupt relaţiile diplomatice cu insula pentru a stabili legături cu Beijingul, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Efrain Alegre, care conduce coaliţia de centru-stânga Concertacion Nacional, se află umăr la umăr în sondaje cu Santiago Pena, candidatul formaţiunii conservatoare de guvernământ, Partidul Colorado, înaintea alegerilor ce vor avea loc în Paraguay la sfârşitul lunii.


Citeşte şi: Fostul preşedinte peruan va fi închis în SUA înainte de extrădare – Black News

Alegre a criticat relaţiile diplomatice actuale ale Paraguayului cu Taiwan, ce datează de peste 60 de ani şi despre care a spus că nu aduc beneficii suficiente ţării sale.

Vorbind cu reporterii la Taipei, ministrul de externe taiwanez Joseph Wu a afirmat că declaraţiile lui Alegre, ‘cu siguranţă, au provocat o anumită perplexitate’.

‘Însă colegii noştri din Paraguay au relaţii foarte apropiate cu partidele politice, echipele şi candidaţii’, a adăugat el.

‘Paraguayul are o relaţie îndelungată cu noi, iar această relaţie este şi foarte stabilă. Vom face tot ce putem pentru a menţine relaţiile diplomatice cu Paraguayul’, a mai spus ministrul taiwanez.

Paraguayul este una din cele doar 13 ţări care păstrează relaţii diplomatice oficiale cu Taiwanul, iar China îşi intensifică eforturile de a-i atrage de partea sa pe aliaţii rămaşi ai Taipeiului.

Hondurasul a renunţat la relaţiile cu Taipei luna trecută în favoarea celor cu Beijingul.

În Paraguay, ambii candidaţi prezidenţiali se află sub presiunea de a reduce deficitul bugetar, de 3% din PIB anul trecut, fie prin reduceri de cheltuieli, fie prin creşterea impozitelor în agricultură, principalul motor al acestei ţări fără ieşire la mare.

Citeşte şi: Ungaria va permite tranzitul cerealelor din Ucraina dar îşi va proteja fermierii – Black News

Paraguayul este al şaselea producător mondial de soia, cea mai mare parte a producţiei mergând spre export, şi un furnizor important de carne de vită, însă relaţiile diplomatice cu Taiwanul i-au închis uşile cu China, un cumpărător major.

‘Vom rezolva aceasta pe baza intereselor naţionale şi, desigur, pe baza alianţelor noastre în politica internaţională. Relaţia actuală este insuficientă, avem o opinie critică faţă de ceea ce avem astăzi’, a spus Alegre.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; a fost detectată gripă aviară

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; animalele erau pozitive la gripă aviară Zeci de tigri şi lei în captivitate au...

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.