X

Talibanii ÎNTRERUP discuţiile cu guvernul afgan

Talibanii au anunţat marţi că au întrerupt discuţiile cu guvernul afgan cu privire la schimbul de prizonieri, ce condiţionează începerea negocierilor de pace intra-afgane, transmit Reuters şi dpa, potrivit agerpres.

Suhail Shaheen, purtător de cuvânt al biroului politic al talibanilor, cu sediul în Qatar, a transmis pe Twitter că echipa tehnică nu va participa la ‘întâlniri sterile’ începând de marţi. El a susţinut că eliberarea prizonierilor talibani este amânată ‘sub un pretext sau altul’.

Citeşte şi: Cardinalul George Pell SCAPĂ de puşcărie

‘Le cerem talibanilor să nu saboteze procesul invocând scuze acum’, a reacţionat Javid Faisal, purtător de cuvânt al Consiliului de securitate naţională de la Kabul.

Acordul încheiat între SUA şi talibani la sfârşitul lui februarie deschide calea pentru retragerea graduală a forţelor internaţionale din Afganistan în schimbul garanţiilor de securitate din partea insurgenţilor, dar impune eliberarea a până la 5.000 de prizonieri talibani ca precondiţie pentru începerea negocierilor de pace intra-afgane.

Deşi nu a fost inclus la masa discuţiilor dintre SUA şi talibani, guvernul de la Kabul a fost de acord să elibereze gradual 1.500 de prizonieri înaintea începerii negocierilor, dar gruparea insurgentă reclamă punerea în libertate a tuturor celor 5.000.

O delegaţie talibană de trei membri se afla la Kabul de marţea trecută pentru a negocia cu guvernul pe tema eliberării de prizonieri.

Un responsabil guvernamental afgan a afirmat luni că delegaţia cere să fie eliberaţi 15 comandanţi talibani implicaţi într-unele din cele mai violente atacuri din ultimii ani.

Citeşte şi: BoJo a fost transferat la terapie intensivă! Starea de sănătate a premierului britanic rămâne neschimbată

‘Încăpăţânarea are o limită. Nu mai putem tolera situaţia’, a declarat într-o conferinţă de presă Matin Bek, şeful Directoratului independent al guvernării locale.

Suspendarea discuţiilor ar putea duce la o escaladare a violenţelor, ceea ce ar pune în pericol planul de retragere a trupelor americane din Afganistan, un obiectiv major al preşedintelui Donald Trump.

Tags: AfganistanJavid FaisalkabulMatin BekprizonieriqatarSUASuhail Shaheentalibani
Categorii: Știrile zilei