Țara care interzice câinii din rasa American Bully XL

Publicat:

Țara care interzice câinii din rasa American Bully XL

Guvernul irlandez a decis vineri să interzică câinii din rasa American Bully XL după o serie de atacuri, inclusiv unul fatal la începutul lunii iunie, conform AFP.

Nu este prima țară care interzice câinii din rasa American Bully XL. Regatul Unit a interzis această rasă de câini după ce mai multe atacuri au șocat țara, au fost interziși în octombrie 2023, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Decizia Irlandei vine după ce au fost înregistrate mai multe incidente, care au culminat în luna iunie, când o tânără de 23 de ani a fost ucisă de proprii câini din această rasă.

Unii utilizatori ai rețelei X, fostă Twitter, numesc acești câini drept „monștri zilelor noastre”. Animalele din rasa American Bully XL, pot ajunge la peste 60 de kilograme şi sunt o încrucişare între mai multe tipuri din specia Molos. Rasa a devenit populară  în în timpul pandemiei de COVID-19. Rasa aceasta de câini este relativ nouă, a fost fondată în America, între anii 1980 și 1990, iar în Regatul Unit au apărut pentru prima dată în jurul anului 2014, numărul lor crescând rapid în ultimii ani, după cum susține grupul Bully Watch.

Când intră în vigoare legea

Potrivit noilor reglementări din Irlanda, „din octombrie, nimeni nu va mai putea deţine aceşti câini periculoşi”, a explicat ministrul Dezvoltării Rurale, Heather Humphreys, într-un comunicat, citat de Agerpres.

Astfel, „vor deveni ilegale creşterea, vânzarea, importul, re-plasarea, schimbul, oferirea sau abandonarea câinilor de tip XL Bully”, a adăugat ea.

Siguranţa publică este „prioritatea mea”, a mai spus ministrul.

Guvernul a anunțat introducerea unui sistem de certificare obligatoriu pentru toți proprietarii actuali de câini din rasa American Bully XL. Începând cu 1 octombrie și până la 1 februarie 2025, toți deținătorii de astfel de câini vor trebui să obțină acest certificat. Guvernul a avertizat că câinii aparținând proprietarilor care nu respectă noile reguli vor fi confiscați și eutanasiați.

Dacă nu acţionăm acum, numărul acestor câini din ţară va creşte şi mă tem că aceste atacuri vor deveni mai frecvente. Ştiu că mulţi oameni nu vor fi de acord cu această decizie. Şi eu sunt proprietara unui câine şi ştiu că oamenii îşi iubesc câinii. Cu toate acestea, trebuie să ne amintim că viaţa unui câine nu este mai valoroasă decât cea a unei fiinţe umane”, a declarat ministrul.

Pe de altă parte, DSPCA (Societatea din Dublin pentru Prevenirea cruzimii față de animale) și-a exprimat îngrijorarea că „oamenii vor intra în panică și vor abandona animalele de companie” în urma deciziei guvernului de a interzice această rasă de câini.

O rasă de câini periculoasă

În perioada cuprinsă între 2001 și 2021, conform New Statesman, în Marea Britanie au avut loc în medie aproximativ trei atacuri fatale cauzate de câini în fiecare an. Însă în ultimii trei ani, acest risc s-a triplat, ajungând ca zece persoane să fie ucise de câini în 2022. Aproape jumătate dintre victime au fost copii, iar trei sferturi din totalul deceselor cauzate de câini în ultimii trei ani au implicat câini din rasa XL Bullies.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Premierul britanic a declarat pe Twitter/X anul trecut: „Este clar că American XL Bully Dog este un pericol pentru comunitățile noastre. Este clar că nu este vorba despre o mână de câini prost dresați, ci de un model de comportament și acest lucru nu mai poate continua“.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Oraşul spaniol Valencia închide trei plaje afectate de o deversare de petrol

Oraşul spaniol Valencia închide trei plaje afectate de o deversare de petrol Consiliul municipal al oraşului spaniol Valencia a închis marţi trei plaje la Marea...

Taylor Swift, onorată pe Aleea Celebrităţilor din oraşul german Gelsenkirchen

Taylor Swift, onorată pe Aleea Celebrităţilor din oraşul german Gelsenkirchen Oraşul Gelsenkirchen, din vestul Germaniei, a dezvelit o plachetă în onoarea lui Taylor Swift pe...

Alte patru cazuri umane de gripă aviară confirmate în SUA

Alte patru cazuri umane de gripă aviară confirmate în SUA Alte patru cazuri umane de gripă aviară înalt patogenă au fost confirmate în statul american...

Telescopul James Webb dezvăluie detalii despre sălbaticele condiţii atmosferice de pe două pitice brune

Telescopul James Webb dezvăluie detalii despre sălbaticele condiţii atmosferice de pe două pitice brune Oameni de ştiinţă au folosit Telescopul Spaţial James Webb pentru a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.