Țările bogate au ambiţii climatice incompatibile cu obiectivele prevăzute în Acordul de la Paris (studiu)

Publicat:

Majoritatea ţărilor dezvoltate au ambiţii climatice incompatibile cu obiectivele prevăzute în Acordul de la Paris care vizează limitarea încălzirii globale, conform unui studiu publicat marţi, transmite AFP, potrivit agerpres

Studiul a evaluat angajamentele lor climatice, oficializate în Contribuţiile determinate la nivel naţional (CDN). Fiecare ţară semnatară a Acordului de la Paris din 2015 trebuie să le actualizeze la fiecare cinci ani.


Citește și : Moscova anunţă un atac ucrainean cu drone asupra unor baze aeriene situate adânc în interiorul Rusiei

Acordul vizează limitarea încălzirii “cu mult sub 2 grade Celsius” în comparaţie cu perioada preindustrială şi, dacă este posibil, la 1,5 grade Celsius.

În urma celei mai recente evaluări a acestor angajamente, Paris Equity Checker a constatat că “majoritatea ţărilor dezvoltate” sunt încă departe de a fi aliniate la limita cea mai ambiţioasă, de 1,5 grade Celsius. Acest lucru a fost reafirmat la COP26 de la Glasgow de anul trecut şi la COP27 din Egipt din acest an.

Dintre ţările bogate, angajamentele Uniunii Europene sunt mai degrabă aliniate la o încălzire de 2,3 sau 2,5 grade Celsius până la sfârşitul secolului, iar cele ale Statelor Unite la o încălzire de 3 sau 3,4 grade Celsius. Aceste cifre provin din date ştiinţifice actualizate în luna noiembrie, precum şi din datele grupului de cercetare Climate Action Tracker.

Unele ţări cu venituri medii suferă la rândul lor de o lipsă “critică” a acţiunilor climatice, cu planuri care s-ar traduce printr-o încălzire catastrofală de 5 grade Celsius sau mai mult, precum China, Rusia, Turcia sau Vietnam, notează AFP.

Ţările cele mai sărace, în special majoritatea zonelor din Africa subsahariană, sunt, pe de altă parte, bine aliniate cu Acordul de la Paris. Provocarea va apărea, însă, după 2030, odată cu decolarea economiilor lor, ce necesită “investiţii imediate şi sprijin internaţional”, subliniază Paris Equity Checker.

Citește și : Ministrul turc al Justiţiei: Extrădarea unui membru al PKK de către Suedia în weekend este un ‘început’

“Această evaluare arată importanţa sprijinului şi colaborării internaţionale, astfel încât sudul global să poată evita recurgerea la o dezvoltare la fel de intensivă în carbon precum ţările din nord”, a comentat Yann Robiou de Pont, cercetător în cadrul Paris Equity Check.

“Provocarea pentru nord este de a dezvolta şi de a implementa opţiuni de atenuare rapidă (a emisiilor) şi de a oferi un sprijin suficient şi echitabil. Provocarea pentru sud este să rămână verde după 2030”, a rezumat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.