Țările cu cetățeni morți în avionul doborât în Iran cer Teheranului o explicație ‘completă’

Publicat:

Ţările ai căror cetăţeni au murit când un avion ucrainean de pasageri a fost doborât din greşeală de Iran anul trecut au cerut Teheranului să ofere o explicaţie “completă” pentru această tragedie, relatează DPA, potrivit agerpres.

“Astăzi îi comemorăm pe cei care au murit şi le transmitem condoleanţe sincere tuturor celor care sunt în doliu după victimele tragediei PS752”, se arată într-un comunicat comun.


Citește și: Ucraina impune un lockdown mai strict: Școlile și restaurantele se ÎNCHID!

Apelul a fost transmis vineri, la fix un an de la prăbuşirea avionului, dramă în care şi-au pierdut viaţa 176 de persoane.

Declaraţia a fost semnată de miniştrii de externe din Afganistan, Canada, Suedia şi Ucraina, precum şi de ministrul britanic pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

“Cerem urgent Iranului să ofere o explicaţie completă şi detaliată a evenimentelor şi deciziilor care au dus la prăbuşirea îngrozitoare a avionului”, se menţionează în comunicat.

“Ţările noastre cer Iranului să îşi asume răspunderea de a face justiţie şi se vor asigura că Iranul va oferi compensaţii depline familiilor victimelor şi ţărilor afectate”, au adăugat statele semnatare ale declaraţiei.

Zborul PS752 al Ukraine International Airlines a fost doborât de două rachete iraniene la 8 ianuarie 2020, la scurt timp după decolarea de la Teheran.

Citește și: Peste 4.000 de americani au fost răpuși de coronavirus într-o singură zi

După ce iniţial au negat că ar avea vreo vină pentru tragedie, oficialii iranieni au fost nevoiţi să recunoască faptul că o baterie de apărare antiaeriană a Gardienilor Revoluţiei a doborât neintenţionat avionul în contextul amplificării tensiunilor cu forţele americane în Irakul vecin.

Conform oficialilor canadieni, 138 dintre pasageri aveau legături cu Canada.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.