Ţările musulmane cer Consiliului de Securitate al ONU să condamne vizita ministrului israelian pe Esplanada Moscheilor

Publicat:

Mai multe ţări arabe şi musulmane au cerut miercuri Consiliului de Securitate al ONU să acţioneze în timpul unei reuniuni programate pentru joi pentru a condamna vizita unui ministru israelian pe Esplanada Moscheilor din Ierusalimul de Est, care a provocat un val de condamnare la nivel internaţional, relatează AFP, potrivit agerpres.

“În întreaga lume, se spune că comunitatea internaţională decide soarta soluţiei celor două state” în conflictul dintre Israel şi palestinieni, a declarat reprezentantul palestinian la Naţiunile Unite, Riyad Mansour, într-o declaraţie pentru presă.


Citeşte şi: 8 persoane, printre care 5 copii, găsite împușcate mortal într-o casă din SUA – Black News

“Depinde de ea să decidă să apere şi să protejeze statu-quoul istoric din Ierusalim şi al siturilor musulmane şi creştine”, a adăugat el, în prezenţa a zeci de ambasadori din state arabe şi musulmane.

“Vrem ca acest comportament de la Moscheea Al-Aqsa să nu se mai repete şi vrem o garanţie pentru a onora şi respecta statu-quoul (la locurile sfinte din Ierusalim) cu fapte şi nu doar cu vorbe”, a mai spus diplomatul palestinian.

Riyad Mansour şi omologii săi arabi şi musulmani de la ONU au avut miercuri o reuniune pregătitoare cu preşedintele în exerciţiu al Consiliului de Securitate al ONU, ambasadorul japonez Kimihiro Ishikane, care va prezida joi, începând cu ora 15:00 (20:00 GMT), o reuniune a Consiliului pentru a discuta despre “situaţia din Orientul Mijlociu, în special problema palestiniană”.

Noul ministru israelian de extremă dreapta al Securităţii naţionale, Itamar Ben Gvir, a efectuat marţi o scurtă vizită pe Esplanada Moscheilor din Ierusalimul de Est, loc sfânt aflat în centrul unor tensiuni israeliano-palestiniene, suscitând un val de condamnare internaţională, inclusiv din partea Statelor Unite, aliat istoric al Israelului.

Ambasadorul Iordaniei la ONU, Mahmoud Daifallah Hmoud, a numit această “incursiune” un “act extremist care ar putea crea un nou ciclu de violenţă”.

Vezi şi: Biden consideră drept ‘penibilă’ debandada din rândul republicanilor din Congres – VIDEO – Black News

Al treilea loc sfânt al islamului şi cel mai sacru loc al iudaismului, sub numele “Muntele Templului”, Esplanada Moscheilor este situată în Oraşul Sfânt al Ierusalimului, în sectorul palestinian ocupat şi anexat de Israel.

În virtutea unui statu-quo istoric, non-musulmanii pot să vină pe Esplanadă la ore precise, însă nu se pot ruga acolo. Or, în ultimii ani, un număr tot mai mare de evrei, adesea naţionalişti, se roagă acolo pe ascuns, gest denunţat drept “provocare” de către palestinieni şi de mai multe ţări din Orientul Mijlociu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.