Teheran : O iraniancă a fost arestată după ce a refuzat să poarte vălul în spaţiul public

Publicat:

O iraniancă ce a sfidat luni, la Teheran, obligaţia impusă femeilor de a purta văl în spaţiul public a fost arestată, iar cauţiunea pentru eliberarea ei a fost fixată la 90.000 de euro, a declarat marţi pentru AFP avocata femeii.

Narges Hosseini este deţinută în închisoarea din Gharchak, la circa 30 de kilometri la sud de Teheran, a precizat avocata Nasrin Sotoudeh, care afirmă că a fost contactată de familia femeii pentru a o apăra, conform agerpres.


Potrivit avocatei, cauţiunea pentru eliberarea lui Narges Hosseini a fost fixată la 5 miliarde de riali (aproape 90.000 de euro).

Citește și : Marea Britanie : Guvernul a încercat să minimalizeze un raport pesimist privind situaţia economică după Brexit

‘În măsura în care judecătorul cunoaşte situaţia financiară a familiei, a fixa o cauţiune atât de ridicată arată că autorităţile au intenţia să menţină această persoană în detenţie’, a declarat Sotoudeh.

Potrivit fotografiilor care au circulat pe reţelele sociale, clienta sa a denunţat public portul de văl, luni, urcând pe un dulap de distribuţie electrică cu capul descoperit, la o intersecţie foarte aglomerată din centrul Teheranului, şi pozând câteva minute cu vălul ei agăţat de un băţ.

Alte trei femei par să fi pus în scenă acelaşi luni tip de protest solitar, potrivit altor fotografii difuzate pe Twitter. Ele urmează exemplul unei iranience arestate la sfârşitul lui decembrie după ce a făcut acelaşi lucru pe strada Enghelab, ‘Revoluţie’ în persană.

Avocata Soutoudeh a declarat pentru AFP că prima femeie care a participat la protest a fost eliberată după circa o lună de detenţie.

Mai multe noi fotografii cu femei din Iran fără văl, în acelaşi tip de protest, au apărut marţi pe internet, fără să fie posibil de verificat imediat autenticitatea lor.

Avocata Sotoudeh, angajată în apărarea drepturilor omului şi laureată a Premiului Saharov pentru libertatea spiritului, decernat de Parlamentul European, a mai declarat că nu ştie deocamdată care sunt acuzaţiile care îi se aduc lui Narges Hosseini.

Legea intrată în vigoare în Iran după Revoluţia Islamică din 1979 le impune femeilor să iasă cu capul acoperit de văl şi îmbrăcate în haine largi, mai mult sau mai puţin lungi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.