Teheranul acuză SUA că încearcă să încalce suveranitatea Iranului

Publicat:

 Încercările SUA de a încălca suveranitatea Iranului în legătură cu protestele declanşate de moartea unei femei aflate în custodia poliţiei nu vor rămâne fără răspuns, a atenţionat luni Ministerul de Externe de la Teheran, într-un context în care cele mai ample tulburări sociale din 2019 nu dau semne de liniştire, relatează Reuters. potrivit agerpres.

Iranul este zdruncinat de demonstraţii la nivel naţional declanşate de moartea tinerei kurde Mahsa Amini (22 de ani), după ce a fost reţinută de poliţia de moravuri, care veghează la respectarea restricţiilor impuse ţinutei femeilor în republica islamică.


Citeşte şi: Fiona a ucis doi oameni în Canada; Florida şi Cuba se pregătesc deja pentru o altă furtună puternică – Black News

Acest caz a atras condamnări pe plan internaţional. Iranul afirmă în schimb că Statele Unite îi susţin pe manifestanţi şi încearcă să destabilizeze republica islamică.

“Washingtonul încearcă mereu să slăbească stabilitatea şi securitatea Iranului, deşi nu a avut succes”, a afirmat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Nasser Kanaani, pentru Nour News, afiliat unuia din principalele organisme de securitate ale ţării.

Pe pagina sa de Instagram, Kanaani i-a acuzat pe liderii SUA şi ai unor state europene că exploatează acest incident tragic în sprijinul “răzvrătiţilor” şi ignoră “prezenţa a milioane de oameni pe străzile şi pieţele din ţară în sprijinul sistemului”.

Protestele antiguvernamentale sunt cele mai mari din Iran de la demonstraţiile determinate de preţurile combustibilului din 2019, când Reuters a relatat că 1.500 de persoane au fost ucise după reprimarea protestatarilor, cel mai sângeros episod de tulburări interne din istoria republicii islamice.

Autorităţile iraniene au organizat în ultimele zile demonstraţii în încercarea de a dezamorsa criza.

Teheranul a acuzat disidenţi kurzi iranieni înarmaţi de implicare în tulburările continue din ţară, în special în nord-vest, unde trăiesc majoritatea celor până la 10 milioane de kurzi din Iran.

Citeşte şi: Politicieni de dreapta salută victoria Giorgiei Meloni în alegerile din Italia – Black News

Gărzile Revoluţionare din Iran au lansat un nou atac cu artilerie şi drone asupra bazelor opoziţiei militante iraniene din regiunea kurdă din nordul Irakului, a relatat agenţia de ştiri semioficială Tasnim.

Unul din principalele sindicate ale cadrelor didactice din Iran a făcut apel duminică, într-o declaraţie postată pe reţelele de socializare, către profesori şi studenţi să organizeze luni şi miercuri prima grevă naţională de când au început actualele tulburări. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.