Teheranul ar putea îmbogăţi uraniu la nivelul de 5% ‘în scopuri paşnice’ (responsabil iranian)

Publicat:

Iranul ar putea îmbogăţi uraniu la nivelul de 5% ‘în scopuri paşnice’, a declarat Ali Akbar Velayati, consilier pentru afaceri externe al ayatollahului Ali Khamenei, înaintea depăşirii anunţate de Teheran a limitei impuse prin acordul nuclear internaţional, transmite AFP, potrivit agerpres.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a anunţat miercuri că, începând de duminică, Teheranul îşi va pune în aplicare ameninţarea de îmbogăţire a uraniului la un nivel superior limitei de 3,67% fixate prin acordul internaţional privind programul său nuclear. Decizia survine ca reacţie la retragerea SUA din acord şi la reimpunerea de sancţiuni de către acestea.


Citește și : Un nou cutremur puternic, cu magnitudinea de peste 7 grade, în statul american California

Îmbogăţirea uraniului ‘va creşte atât cât este necesar pentru activităţile noastre paşnice’, a spus Ali Akbar Velayati, într-un interviu postat vineri pe site-ul ayatollahului Khamenei.

‘Pentru centrala de la Bushehr, avem nevoie de o îmbogăţire la nivelul de 5%, un obiectiv complet paşnic’, a adăugat consilierul.
Centrala de la Bushehr, singura din Iran, funcţionează cu combustibil importat din Rusia şi controlat strict de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

La un an după retragerea SUA din acordul de la Viena, Teheranul a anunţat pe 8 mai că a decis să nu mai respecte două limite la care consimţise: un plafon de 300 kg pentru rezervele de uraniu îmbogăţit (UF6) şi unul de 130 tone pentru rezervele de apă grea.

În aceeaşi zi, Teheranul a dat un ultimatum de 60 de zile statelor încă părţi ale acordului (Franţa, Germania, Marea Britanie, China şi Rusia) pentru a-l ajuta să evite sancţiunile americane.

‘Statele Unite au încălcat în mod direct acordul, iar europenii indirect. Vom reacţiona în manieră proporţională la încălcările lor’, a afirmat Velayati.

Citește și : Guvernul Libiei acuză EAU că s-ar afla în spatele atacului aerian care a vizat un centru de detenție pentru migranți de lângă Tripoli

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a informat că va ţine o reuniune extraordinară pe 10 iulie, la cererea SUA, pentru a evalua derogările la acord anunţate de Teheran.

Iranul a mai avertizat anterior că, începând de pe 7 iulie, şi-ar putea relua proiectul iniţial al reactorului de apă grea de la Arak, ‘îngheţat’ în baza acordului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.