Teheranul îndeamnă AIEA să soluţioneze problema siturilor nedeclarate

Publicat:

 Iranul a cerut duminică Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să soluţioneze complet chestiunea siturilor nedeclarate, o cerere cheie din partea Teheranului în negocierile aflate în desfăşurare pentru relansarea acordului internaţional nuclear din 2015, transmite AFP, potrivit agerpres.

Discuţiile au fost reluate joi la Viena, după cinci luni de impas, pentru a încerca să rezolve ultimele blocaje dintre Teheran şi Washington cu scopul de a salva pactul din 2015 încheiat de Iran, pe de o parte, SUA, Rusia, China, Franţa, Regatul Unit şi Germania, pe de altă parte, menit să împiedice Teheranul să se doteze cu arme nucleare. Pactul este muribund după retragerea unilaterală a SUA în 2018 la iniţiativa preşedintelui Donald Trump şi reimpunerea sancţiunilor americane, care au împins Teheranul să se elibereze treptat de obligaţiile impuse prin acord.


Citeşte şi: Adevărul mizerabil este că liderii noștri nu vor să avem energie ieftină – Black News

SUA participă indirect la negocierile cu Iranul de la Viena care au început în aprilie 2021. Administraţia Biden vrea să readucă SUA în acord, iar Uniunea Europeană joacă rolul de intermediar.

În cadrul discuţiilor care au fost reluat joia trecută, Teheranul cere ca AIEA să îşi finalizeze ancheta privind urmele de uraniu îmbogăţit găsite în trei situri nedeclarate.”Agenţia ar trebui să rezolve complet problema… prin mijloace tehnice şi să se îndepărteze de problemele politice irelevante şi neconstructive”, a declarat ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian într-o discuţie telefonică cu secretarul general al ONU Antonio Guterres.

Într-un comunicat de presă emis duminică de ministerul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian a reafirmat că ţara sa este “serioasă în căutarea unui acord solid şi durabil”, considerând că “rezultatul chestiunii depinde de voinţa SUA de a ajunge la un acord”.

Consiliul guvernatorilor AIEA a cerut Iranului în iunie să “coopereze” cu agenţia ONU, care deplângea într-un raport absenţa unor răspunsuri “credibile din punct de vedere tehnic” privind urmele de uraniu îmbogăţit găsite în trei situri nedeclarate.

Citeşte şi: Ucraina anchetează aproape 26.000 de cazuri de crime de război comise – Black News

Această chestiune afectează relaţiile dintre AIEA şi Iran, care consideră că este un dosar “de natură politică şi care nu ar trebui folosit ca pretext pentru a pedepsi Iranul” pe viitor, potrivit unui diplomat iranian citat de agenţia oficială Irna.

Iranul doreşte ca această chestiune să fie soluţionată în cadrul negocierilor privind relansarea acordului din 2015. Marea Britanie, Franţa şi Germania au cerut vineri Iranului “să nu formuleze cereri nerealiste în afara domeniului de aplicare” a acordului din 2015. Diplomaţii europeni consideră că această problemă ar trebui soluţionată în discuţii separate între AIEA şi Iran.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.