Terenul fostului stadion Republican din Chişinău, între ambasada SUA și stat

Publicat:

Terenul fostului stadion Republican din Chişinău, între ambasada SUA și stat

Guvernul Republicii Moldova se chinuie de un an să găsească o companie care să evalueze terenul fostului stadion Republican din Chişinău. Ambasada SUA vrea să-şi construiască acolo un nou sediu dar, pentru înstrăinarea terenului, legea obligă statul la stabilirea unui preţ.

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: „În cei aproape 17 ani de la demolarea  Stadionului Republican, autorităţile practic nu au investit nimic in amenajarea teritoriului. Astfel ca aici poate intra doar cui nu-i este lene, prin crapaturile imense din zidul vechi. Dincolo de gard, se deschide o privelişte dezolantă – mormane de pământ şi gunoaie, iarba uscata. Intre timp, aici au inceput sa crească mai multi pomi”, potrivit tvrmoldova.md.


Citeşte şi: Presa de peste Prut ne dă speranţe! Avem proiectul declarativ pentru începerea demersului de aderare a Moldovei la UE

Terenul fostului Stadion Republican, din centrul Chişinăului, are o suprafaţă de cinci hectare. În 2022, autorităţile au semnat un memorandum cu Statele Unite ale Americii privind achiziționarea acestuia pentru construcția unui nou sediu al misiunii diplomatice a SUA la Chișinău. Procedura s-a împotmolit, însă, la etapa evaluării. Şi asta, din cauza sumei mici oferite de stat pentru serviciul de evaluare.

ROMAN COJUHARI, director general, Agenția Proprietății Publice: „În luna mai anul acesta a fost lansată prima achiziţie. A fost lansată cu 40 de mii de lei, valoarea ofertei. Nu a fost niciuni participant, am făcut studiu de piaţă. Am aflat cât ar costa astfel de lucrări, prin care agenţii economici au dat răspuns că costă între 400 de mii şi 700 de mii. Treptat, nu am ridicat din start de la 40 de mii la 400 de mii. Treptat, au fost patru licitaţii petrecute ridicând preţul, şi astăzi, ultima licitaţie a fost anunţată cu 400 de mii de lei, inclusiv TVA”.

Terenul fostului stadion Republican din Chişinău, între ambasada SUA și stat

Un astfel de serviciu cuprinde lucrări complexe şi extrem de complicate. Acum, şansele de a contracta un evaluator la un preţ minim de  piaţă, sunt foarte mici.

ROMAN COJUHARI, director general, Agenția Proprietății Publice: „Suntem în procedura, deja de negocieri directe, căutăm evaluator cu care am putea semna contract. În caz contrar, va trebui să majorăm această sumă şi să anunţăm o nouă sumă, deja în luna ianuarie”.

TVR MOLDOVA a încercat să afle opinia reprezentanţilor Ambasadei SUA în Republica Moldova despre această situaţie, chiar de la ambasadorul Kent Logsdon.

EXCELENŢA SA KENT D. LOGSDON, ambasadorul SUA în Republica Moldova: „Negocierile şi discuţiile continuă şi vom lucra cu autorităţile ca să ajungem la o înţelegere pentru a curăţa terenul. Când vom avea un acord, toţi vor cunoaşte acest lucru”.

Unii experţi politici de la Chişinău cred că autorităţile Republicii Moldova ar trebui să urgenteze procesul de transmitere a terenului în proprietatea Ambasadei SUA.

ANATOL ŢĂRANU, analist politic: „Această întârziere de care dă dovadă aparatul funcţionăresc din Republica Moldova, această supără. Eu nu cred că acest episod, şi toată această vânzoleală în jurul acestui teren contribuie la relaţia moldo-americană. Mie mi se pare, că Guvernul nostru ar trebui să urgenteze toate deciziile care sunt legate de acest teren, fiindcă asta este în interesul statului nostru”.

Anterior, Ambasada SUA a informat că urmează să investească peste 250 de milioane de dolari în construcția unui nou sediu, incsusiv în amenajarea unui parc public în faţa clădirii. Termenul de implementare a proiectului ar fi de până la şapte ani.

Terenul fostului stadion Republican din Chişinău, între ambasada SUA și stat

Citeşte şi: Siegfried Mureșan explică de ce este nevoie de Moldova în UE

Vânzarea terenului Stadionului Republican Ambasadei SUA la Chişinău a fost subiect de dispute politice. Deşi proiectul de lege a fost votat de Parlament, în 2018, doi ani mai târziu, la iniţiativa deputaţilor socialişti, legislativul a abrogat documentul, iar terenul a revenit în proprietate publică.

Atunci, Ambasada SUA la Chişinău a declarat că decizia ar putea afecta relaţiile dintre cele două state. Ulterior, printr-o decizie a Curţii Constituţionale, legea a fost abrogată. Stadionul Republican este în paragină din 2007, când au început lucrările de demolare. În lipsa mijloacelor financiare, grandiosul proiect de reconstrucţie a fost lăsat baltă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Beyonce o susține pe Kamala Harris pentru președinția SUA. Suma colosală pe care o va dona campaniei electorale a democratei

Beyonce o susține pe Kamala Harris pentru președinția SUA. Suma colosală pe care o va dona campaniei electorale a democratei Beyonce, celebra câștigătoare a multiple...

Tânăr irakian, reținut la Viena după dejucarea planului de atac împotriva lui Taylor Swift

Tânăr irakian, reținut la Viena după dejucarea planului de atac împotriva lui Taylor Swift Un irakian în vârstă de 18 ani a fost reținut la...

Producătorii sunt obligați să indice pe etichetă substanțele care cauzează alergii sau intoleranțe

Producătorii sunt obligați să indice pe etichetă substanțele care cauzează alergii sau intoleranțe Producătorii sunt obligați să indice pe etichetă substanțele care cauzează alergii sau...

Doliu în familia Urschi. A murit soția maestrului Gheorghe Urschi

Doliu în familia Urschi. A murit soția maestrului Gheorghe Urschi Soția maestrului Gheorghe Urschi, actrița Maria Urschi, a decedat. Anunțul a fost făcut pe pagina...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.