Tiraspolul cere Rusiei să mărească efectivul forţei ruse de menţinere a păcii din Transnistria

Publicat:

Regiunea separatistă nerecunocută din estul Republicii Moldova, Transnistria, a declarat luni că doreşte ca Moscova să-şi consolideze micul său contingent de ‘căşti albastre’ din cauza a ceea ce ea a calificat drept riscuri crescânde pentru securitate, a informat agenţia oficială de presă RIA Novosti, citată de Reuters, potrivit agerpres.

Rusia dispune de sute de ‘căşti albastre’ în regiune după un război sângeros între separatiştii proruşi şi forţele guvernamentale moldovene după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991.


Citește și : Medvedev cere asasinarea lui Volodimir Zelenski

“Atât timp cât misiunea de menţinere a păcii continuă, Republica Moldova este limitată în toate planurile şi pregătirile militare împotriva Transnistriei”, a declarat Leonid Manakov, trimis al regiunii separatiste la Moscova, citat de RIA Novosti.

“Transnistria a cerut în mai multe rânduri o creştere a numărului de căşti albastre ruseşti… O astfel de opţiune există şi ea este justificată în termenii agravării riscurilor de securitate”, a declarat el.

“Forţele de menţinere a păcii sunt principalul factor de securitate pe Nistru şi principalul obstacol pentru capetele fierbinţi de la Chişinău şi Kiev. Misiunea de menţinere a păcii a Rusiei împiedică orice plan şi pregătire militară a R. Moldova împotriva Transnistriei”, a declarat Leonid Manakov pentru RIA Novosti, potrivit Ziarului Naţional din Chişinău.

Legăturile Republicii Moldova cu Rusia sunt în prezent foarte tensionate şi s-au deteriorat rapid după invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Moscova, agresiune pe care Chişinăul a condamnat-o în mai multe rânduri.

În cursul anului trecut, guvernul prooccidental al Republicii Moldova a acuzat Moscova de amestec în problemele sale interne, a încetat să cumpere gaze naturale ruseşti şi a cerut să se alăture Uniunii Europene.

Procesul de reglementare a diferendului transnistrean, cunoscut ca formatul de negocieri ‘cinci plus doi’ (Republica Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia şi OSCE plus UE şi SUA, ca observatori), s-a oprit în timpul războiului din Ucraina. Kievul şi Moscova participă ambele la acest proces de reglementare.

Analistul politic Vitali Andrievski a declarat că remarcile lui Manakov ar putea urmări să împingă Republica Moldova să redeschidă dialogul, notează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni, în conferinţa de presă zilnică, că nu are nimic de spus despre cererea lui Manakov pentru moment.

Transnistria se află la frontiera cu sud-vestul Ucrainei, nu departe de portul Odesa la Marea Neagră. Rusia dispune de o unitate de trupe – Grupul operativ al trupelor ruse din Transnistria (GOTR) cu un efectiv de cel puţin 1.600 de militari, conform media de la Chişinău – în regiune pentru a apăra un enorm depozit de muniţii (de la Cobasna) lăsat după destrămarea Uniunii Sovietice.

De altfel, Chişinăul a cerut în ultimele decenii de nenumărate ori, inclusiv de la tribuna ONU, retragerea GOTR din Transnistria, evacuarea tuturor muniţiilor de la Cobasna şi transformarea actualei forţe de menţinere a păcii condusă de Rusia în Transnistria într-una civilă, sub auspiciile Naţiunilor Unite.

Forţa de menţinere a păcii din Transnistria este tripartită şi cuprinde 402 ruşi, 492 transnistreni şi 355 moldoveni, potrivit autorităţilor de la Tiraspol.

Aşa-zisele autorităţi de la Tiraspol au solicitat, în repetate rânduri, o creştere a numărului de forţe ruse de ‘menţinere a păcii’, inclusiv prin recrutarea de personal militar din rândul cetăţenilor Federaţiei Ruse cu reşedinţa permanentă în Transnistria, notează portalul moldovean Newsmaker.

Asociaţia “Promo-LEX” din Republica Moldova – care monitorizează încălcările şi abuzurile comise de ‘căştile albastre’ ruse în Transnistria – a calificat luni declaraţiile lui Manakov drept naraţiuni false şi manipulatoare, încurajând autorităţile constituţionale de la Chişinău să depună eforturi pentru modificarea formatului de pacificatori în Republica Moldova într-o misiune civilă internaţională, notează Ziarul Naţional din Chişinău.

Citește și : Autobuzul de campanie al primarului Istanbulului a fost atacat cu pietre – VIDEO

 

“Promo-LEX” menţionează în acest context mai multe incidente legate de intimidarea apărătorilor drepturilor omului, intimidarea jurnaliştilor, reţineri ilegale, omor de persoane etc, comise de către reprezentanţii ruşi ai misiunii de pace de pe Nistru”, mai scrie acelaşi ziar.

Între altele, militarii ruşi din cadrul acestei forţe mixte de menţinere a păcii au fost implicaţi, în ultimele trei decenii, în numeroase incidente grave produse în Transnistria, inclusiv în uciderea tânărului de 18 ani Vadim Pisari, la 1 ianuarie 2012, împuşcat de pacificatorul rus Veaceslav Cojuhari la postul de control nr. 9 Vadul lui Vodă, conform aceleiaşi organizaţii neguvernamentale citate de Ziarul Naţional din Chişinău.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.