Tony Blair vrea o comisie de reconciliere privind perioada ‘tulburărilor’ sângeroase din Irlanda de Nord

Publicat:

Fostul premier britanic Tony Blair s-a pronunţat miercuri pentru crearea unei comisii de reconciliere, pe modelul celei constituite în Africa de Sud după apartheid, pentru a trata crimele comise în timpul perioadei sângeroase a ”tulburărilor” din Irlanda de Nord, informează AFP, potrivit agerpres.

Blair a spus că a încercat să pună în practică o comisie, dar a precizat că ”la acea vreme nu exista sprijin” pentru această idee.


Citeşte şi: Ciocnirile violente dintre palestinieni şi israelieni au continuat şi noaptea trecută – Black News

În opinia fostului lider laburist, această comisie ar reprezenta un abordare mai bună decât urmărirea în justiţie cu privire la crimele comise în perioada 1969-1998.

Aceste trei decenii de violenţe în provincia Irlanda de Nord între catolicii susţinători ai reunificării cu Republica Irlanda şi protestanţii favorabili rămânerii în interiorul Regatului Unit s-au soldat cu aproximativ 3.500 de morţi până la acordul de pace din 1998, negociat de guvernul de la Londra condus la acea vreme de Tony Blair.

În pofida opoziţiei exprimate de Irlanda şi de rudele victimelor, guvernul britanic ia în calcul promovarea unei legi care să îi protejeze pe soldaţii britanici care au intervenit în timpul conflictului.

Citeşte şi: Hamas lansează sute de rachete asupra Israelului – Black News

Marţi, justiţia nord-irlandeză a denunţat folosirea excesivă a forţei de către armata britanică în timpul unei serii de violenţe în 1971 soldate cu moartea a zece persoane ”complet nevinovate” la Belfast.

Această decizie a ”justificat” lupta familiilor, dar ”cred sincer că, dacă încercaţi să analizaţi toate aceste cazuri şi dacă aveţi procese şi anchete penale, acest lucru nu va soluţiona problema”, a susţinut fostul şef al guvernului britanic. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.