Tot mai mulţi moldoveni preferă să muncească ‘la negru’
Cele mai mari ponderi ale salariaților, care lucrează doar în baza unor înțelegeri verbale sunt în agricultură. În trimestrul II 2024, circa 57% din salariați și-au făcut munca nedeclarat, urmată de construcții – aproape 19%, comerț și industrie.
„În trimestrul II 2024, munca nedeclarată în rândul salariaților a constituit 6,6%, fiind în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, când s-a înregistrat 8%”, au detaliat specialiștii din Biroul Național de Statistică (BNS).
Citeşte şi: Demisie-ŞOC în Ucraina! Kuleba pleacă din funcţia de ministru de externe – Stiripesurse.md
Totodată, practica de angajare fără perfectarea contractelor individuale de muncă este mai frecventă printre bărbați, decât printre femei.
Tot mai mulţi moldoveni preferă să muncească ‘la negru’
Din distribuția persoanelor ocupate după activități economice rezultă că aproape 20% au activat în sectorul agricol și aproximativ 80% în activitățile non-agricole. Ponderea persoanelor ocupate în industrie a constituit peste 13%, inclusiv în industria prelucrătoare circa 11%, iar în construcții – circa 7%.
Potrivit BNS, paralel în sectorul informal au lucrat peste 16% din totalul persoanelor ocupate în economie. Ponderea persoanelor care au avut un loc de muncă informal a constituit 22%.
În sectorul non-agricol ocuparea informală a constituit 11,7%. Cea mai mare pondere a persoanelor ocupate informal în activitățile non-agricole este înregistrată în construcții.
Repartizarea salariaților după natura locului de muncă relevă faptul, că 93% din totalul acestora au avut un loc de muncă formal, iar 7% – au avut un loc de muncă informal, și, în același timp, au primit salariul „în mână”.