Traficul de migranţi prin Mediterana Centrală s-a triplat în primul trimestru

Publicat:

Numărul migranţilor interceptaţi pe ruta către Uniunea Europeană prin Mediterana Centrală s-a triplat în primul trimestru din 2023 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a informat joi Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex), transmite EFE, potrivit agerpres.

Ruta care trece prin apele din sudul Italiei este în prezent cea mai tranzitată către UE, iar între ianuarie şi martie 2023 au fost reţinute pe acest traseu aproape 28.000 de persoane, de trei ori mai multe decât în 2022, potrivit unui raport publicat joi.


Citește și: Ruşii se plâng de întârzierile în eliberarea vizelor pentru delegaţia lor la ONU

Potrivit datelor agenţiei, “grupările de crimă organizată au profitat de clima mai bună şi de volatilitatea politică din unele ţări de origine pentru a încerca să treacă în mod clandestin cât mai mulţi migranţi prin Mediterana Centrală din Tunisia şi Libia”.

Frontex avertizează că numai în luna martie s-au produs 13.200 de interceptări din cele 28.000 înregistrate în tot trimestrul, ceea ce indică faptul că activitatea migratorie în regiunea centrală a Mediteranei este în creştere.

Ţările de origine ale persoanelor reţinute sunt, în ordine numerică descrescătoare, Coasta de Fildeş, Guineea şi Pakistan.

Pe de altă parte, Frontex detaliază în raportul său că în primul trimestru al acestui an au existat cu 26% mai multe tentative de intrare ilegală în UE, cu 54.000 de cazuri în total, faţă de aproximativ 43.000 în aceeaşi perioadă din 2022.

Ruta Mediteranei centrale a reprezentat mai mult de jumătate din totalul trecerilor ilegale de frontieră spre UE, iar ruta Balcanilor de Vest, care a fost a doua cea mai aglomerată şi scena a circa 6.200 de interceptări, a înregistrat cu 22% mai puţin trafic decât anul trecut.

În total, în martie au fost interceptaţi cu 60% mai mulţi migranţi şi refugiaţi decât în aceeaşi lună a anului trecut.

Citește și: Autorităţile americane l-au identificat pe autorul ‘Pentagon Leaks’

Guvernul de la Roma a decretat marţi starea de urgenţă în Italia, după sosirea a peste 3.000 de migranţi în ultimele trei zile şi prezenţa altor aproximativ 1.200 de persoane pe două ambaracţiuni care se îndreptau spre coasta italiană, escortate de paza de coastă din această ţară.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.