Traian Băsescu: Ar fi o mare greșeală a României să nu dea Ucrainei un sistem Patriot. Ucrainenii luptă și pentru noi

Publicat:

Traian Băsescu: Ar fi o mare greșeală a României să nu dea Ucrainei un sistem Patriot. Ucrainenii luptă și pentru noi

Fostul președinte Traian Băsescu spune că România trebuie să dea Ucrainei o baterie Patriot, pentru că participă astfel la efortul de a opri armatele Kremlinului. În plus, a spus Băsescu la Digi24, România va primi la schimb un alt sistem Patriot din banii cu care SUA ajută Ucraina.

„CSAT ar trebui să judece prioritățile, și anume opțiunea între a participa la efortul de a-i opri pe ruși sau de a nu participa. Cred că ar fi o mare greșeală a României, cu atât mai mult cu cât orice victorie a rușilor înseamnă un risc în plus pentru securitatea națională a României – și nu numai a României. Deocamdată, ucrainenii luptă și pentru noi, nu numai pentru ei”, a spus Băsescu la emisiunea „Briefing”, digi24.ro.


El a explicat că România nu trebuie să se dispenseze de singurul sistem Patriot operațional, ci poate da Ucrainei unul dintre cele sisteme aflate în curs de operaționalizare, în condițiile în care ucrainenii au devenit specializați în a operaționaliza astfel de sisteme de armament. El a criticat o declarație a președintlui Klaus Iohannis, care a spus că trebuie să vedem ce primește România în schimb, dacă donează un sistem Patriot Ucrainei.

„România reușește în ultima vreme să facă o figură de prostălăul Europei. Ce e aia să discuți public, să vedem ce o să primim în schimb? E o prostie fără margini. Ia decizia dacă trimiți acest sistem Patriot în Ucraina sau nu și în rest negociază tăcut, fără să te dai în stambă. În Ucraina mor oameni… vrea să vadă ce primește? S-a dus să primească NATO și a primit Patriot pentru Ucraina”, a spus Băsescu. El crede totuși că cele două chestiuni nu sunt legate una de alta. „Iohannis a ținut să facă o vizită în SUA, după ce a fost Ciolacu și nu l-a primit nimeni pe acolo. În ambițiile lui, a zis: mă duc eu, să mă primească președintele. Până la urmă, diplomația românească a reușit să aranjeze această vizită nedorită de americani, dar acceptată datorită insistențelor, ocazie cu care Iohannis și-a spus: ce-ar fi să întreb eu de funcția de secretar general NATO? Și n-a primit niciun răspuns. Nu e vorba de schimb, pur și simplu e o nevoie și dacă Iohannis tot s-a dus neîntrebat în gura lupului, lupul i-a spus: ia scoate tu un sistem Patriot și trimite-l în Ucraina”, a spus Băsescu.

Fostul președinte spune că ar fi o greșeală ca România să nu dea curs acestei solicitări, pentru că „în Ucraina mor oameni, mor copii, mor bătrâni, iar România să stea cu ele neutilizate ar fi o eroare și politică, și militară”. „Nu spune nimeni că dăm gratuit acest sistem Patriot. Îl dăm pe bani, adică din suma cu care SUA ajută Ucraina se vor extrage banii pentru o nouă comandă pentru România”, a adăugat el.

Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

IGP și Biroul Interpol Moldova – la masa discuțiilor

IGP și Biroul Interpol Moldova - la masa discuțiilor Șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Lilian Carabeț a avut o întrevedere cu reprezentatul Biroului...

Lot comercial de modeme portabile la vamă

Lot comercial de modeme portabile la vamă Un moldovean care revenea din Germania a fost prins la vamă cu un lot comercial de modeme portabile...

Două femei în vârstă au fost ucise pe stradă de bombardamentele ruseşti în Doneţk

Două femei în vârstă au fost ucise pe stradă de bombardamentele ruseşti în Doneţk Bombardamente ruse asupra regiunii Doneţk, în estul Ucrainei, au ucis luni...

Aproape 100 de cupluri s-au înscris în Programul municipal de fertilizare in vitro

Aproape 100 de cupluri s-au înscris în Programul municipal de fertilizare in vitro Încă 13 dosare au fost admise săptămâna trecută în Programul municipal de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.