X

Traian Băsescu: Dacă vreți o intrare rapidă în UE, unirea cu România e soluția

Traian Băsescu: Dacă vreți o intrare rapidă în UE, unirea cu România e soluția

Republica Moldova nu trebuie să piardă șansa de aderare la Uniunea Europeană din cauza problemei transnistrene, susține fostul președinte al României, Traian Băsescu. El a spus la emisiunea „În Context” de la Moldova 1 că țara noastră are două opțiuni pentru a se integrarea în UE: prima ar fi să-i convingă pe cei din regiunea transnistreană că în Europa condițiile de viață sunt mai bune, iar a doua ar fi să renunțe la acest teritoriu.

„Platforma de negociere este internaționalizată de formatul 5+2. După părerea mea, Republica Moldova are două variante: să-i convingă pe transnistrieni că-i mai bine în Europa și să vină și ei odată cu țara, sau să renunțe la Transnistria. Este păcat ca Republica Moldova să se oprească în Transnistria care și așa este un teritoriu care a fost alocat Republicii Moldova prin decizie administrativă, nu este un teritoriu istoric. Sfatul meu pentru moldoveni este nu ratați ocazia de a intra în UE. Nu o ratați și legați acest fapt de problema transnistreană. Până la urmă, România și Republica Moldova au fost până la Nistru”, a declarat ex-președintele României, potrivit moldova1.md.

Citeşte şi : Parlicov: Gazul rusesc ar putea ajunge în R.Moldova prin Turcia și prin gazoductul transbalcanic în regim revers

Politicianul a mai precizat că unirea Republicii Moldova cu România va asigura țării noastre o intrare mai rapidă în UE.

Unirea cu România este valabilă și acum, deja depinde câți ani veți decide că vreți să stați în procesul de aderare. Dacă vreți o intrare rapidă unirea cu România e soluția”, a declarat Traian Băsescu.

Întrebat cine are șanse să devină viitorul președinte al României, Traian Băsescu a răspuns că „s-ar putea ca viitorul președinte să fie cel care să fie un președinte al unirii la fel cu viitorul președinte al RM”: „S-ar putea ca din nevoie de securitate, în condițiile în care România nu ar putea interveni pe teritoriul Republica Moldova, datorită prevederilor tratatului NATO, să fie mai bine ca Republica Moldova să fie unită cu România”.

Citeşte şi : Pandemia covid-19 a scăzut speranţa de viaţă cu aproape doi ani în perioada 2019-2021

Amintim că, anul trecut, și președinta Maia Sandu a spus că Republica Moldova ar putea adera la Uniunea Europeană și fără regiunea din stânga Nistrului. Astfel, dacă diferendul transnistrean va rămâne nesoluționat, el nu reprezintă un impediment în procesul de aderare. Șefa statului a precizat că regiunea transnistreană s-ar putea integra în Uniunea Europeană ulterior.

Republica Moldova nu poate sta pe loc, trebuie să devenim membru al Uniunii Europene, iar Uniunea Europeană nu spune că, dacă nu va exista reintegrarea, este imposibilă aderarea la UE. Pe de altă parte, oamenii noștri de pe malul stâng vor vedea ce înseamnă integrarea în UE pentru că la noi calitatea vieții va crește mult. Vedem asta din experiența tuturor statelor care în ultimii 20 de ani au devenit membre ale Uniunii Europene”, a declarat Maia Sandu.

Tags: MoldovaTraian BăsescuUE
Politică