Transnistria comentează acumularea de arme în R.Moldova

Publicat:

Transnistria comentează acumularea de arme în R.Moldova

Autoritățile republicii nerecunoscute Transnistria sunt îngrijorate de livrările NATO de transportoare blindate “Piranha”, precum și alte echipamente și arme militare pentru armata moldovenească, a declarat copreședintele Comisiei mixte de control pentru gestionarea operațiunii de menținere a păcii din republica nerecunoscută, Oleg Beliakov, comentând ceremonia de transfer a vehiculelor blindate din Germania, care a avut loc la Chișinău, relatează RADOR.

“Această prezentare, în care s-a spus cum funcționează aceste vehicule blindate noi clasificate “Piranha” în cadrul Forțelor Armate ale Republicii Moldova, nu poate decât să ne stârnească un mare sentiment de îngrijorare. Întrebarea este, unde vor ajunge aceste maşini blindate? Unde vor ajunge să fie dislocate? Cum își vor desfășura activitatea de antrenament sau în alte scopuri în cadrul Armatei Republicii Moldova?” – a declarat Beliakov în timpul unui briefing susţinut după încheierea ședinței comisiei.


Acesta a mai subliniat că Transnistria este îngrijorată de concentrarea de armament în Republica Moldova, de construirea unei baze militare și de noi poligoane de antrenament pentru armata moldovenească, care, în ultima vreme, primeşte transporturi de arme din SUA, Franța și alte țări NATO.

Transnistria comentează acumularea de arme în R.Moldova

“Vedem cu adevărat o oarecare militarizare a Republicii Moldova. Aceasta se dezvoltă într-o manieră destul de agresivă. Vedem primirea de tehnică și, pe parcursul acestui an, au avut loc deja peste nouăsprezece exerciții militare la poligoanele de antrenament din Republica Moldova” – a spus Beliakov.

Citeşte şi: Liderul PLDM din Bălți îndeamnă la boicotarea alegerilor – Stiripesurse.md

Menţionăm că autoritățile Republicii Moldova, în a cărei constituție este consacrată neutralitatea, au majorat bugetul militar cu 68% în 2023, la 1,5 miliarde de lei (89 milioane de dolari), ceea ce va însemna aproximativ 0,5% din PIB.

Anterior, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că SUA, UE și NATO au sporit asistența pentru consolidarea capacităţii de apărare a republicii.

Transnistria comentează acumularea de arme în R.Moldova

Pentru aceste scopuri s-a promis alocarea a peste 40 de milioane de euro. Potrivit datelor Ministerului Apărării al republicii, armata moldovenească primește deja arme ușoare de calibru mic și sunt planificate livrări de platforme mobile moderne, echipamente de comunicații și drone.

În plus, consolidarea armatei moldovene are loc în cadrul programului Parteneriatul NATO pentru Pace și al Inițiativei de Consolidare a Capacității de Apărare. Prima etapă s-a încheiat cu aprobarea strategiei naționale de apărare a țării, a doua implicând acordarea de asistență, inclusiv din fondul fiduciar special al Alianței.

Decizia autorităților de a crește cheltuielile militare într-o situație în care țara se confruntă cu o criză economică gravă a fost aspru criticată de opoziție.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe...

Meteorologii prognozează un weekend cu ploi și instabilitate atmosferică

Meteorologii prognozează un weekend cu ploi și instabilitate atmosferică Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunță că ne așteaptă un weekend cu vreme instabilă. Vremea va...

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani Autorităţile ucrainene au anunţat vineri confiscarea unor sume de bani în...

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar În circa cinci miliarde de ani, Soarele va intra...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.