Trebuie delimitat proiectul european de guvernare

Publicat:

Trebuie delimitat proiectul european de guvernare

Lipsa coeziunii la nivelul societății moldovenești este lucrul care lipsește cel mai mult țării noastre. În mod special, aceasta se resimte în proiectul de aderare la Uniunea Europeană.

Totuși, în ceea ce privește respectivul demers, expertul WatchDog, Andrei Curăraru, a subliniat în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV, că este foarte importantă nu doar coeziunea socială, dar și distincția între aderarea RM la UE ca proiect de țară și actualul partid pro-european, aflat la guvernare.


Distincția clară între proiectul european al Republicii Moldova și actuala conducere a țării este una imperios necesară.

Citeşte şi: CSJ a respins contestația unei candidate la funcția de membră a CSM – Stiripesurse.md

De altfel, delimitarea devine și mai indispensabilă în contextul în care tendințele instituționale din RM indică asupra faptului că, de regulă, partidele nu se mențin la guvernare mai mult de două sau trei cicluri, în timp ce aderarea la Uniunea Europeană, ca proiect de țară, trebuie să devină autonomă față de partidul care promovează acest demers.

„Cred că aici este foarte important de delimitat proiectul european de guvernare în sine, fiindcă că de multe ori, colegii din opoziție critică guvernarea nefăcând delimitarea de proiectul european. Pentru mine personal, proiectul european este cu mult mai important decât acest partid de guvernare. Știm că la noi partidele de guvernare durează, în cel mai bun caz, două-trei cicluri de guvernare și se tremină”, a menționat analistul politic.

Trebuie delimitat proiectul european de guvernare

Ideea esențială este că în pofida oricărui partid aflat la un moment dat la guvernare, demersul de aderare la Uniunea Europeană trebuie să fie transcendent și să continue neîncetat.

„E bine să ne dăm seama că indiferent cine este la guvernare, indiferent cum va fi structura viitorului Parlament, acest proiect trebuie să continue. Și când criticăm, noi trebuie să ne dăm seama de situația României, care a fost monitorizată la capitolul stat de drept timp de 17 ani după intrarea în Uniunea Europeană și abia prin 201, a fost scoasă monitorizarea asta și este o monitorizare secundară care mai continuă”, a mai adăugat comentatorul.

Ceea ce-i lipsește în prezent Republicii Moldova și ar trebui în mod expres să obțină este coeziunea la nivelul societății. În acest sens, este necesar ca toate facțiunile din societate, pornind de la partea civilă, continuând cu opoziția parlamentară și terminând cu cea extraparlamentară, să se unească în jurul aceluiași demers.

Trebuie delimitat proiectul european de guvernare

„Trebuie să mergem înainte, pentru că voința și coeziunea contează mai mult decât corupția din justiție. Noi trebuie să obținem această coeziune socială, fapt posibil numai prin societatea civilă, opoziția – fie parlamentară sau neparlamentară, care va subscrie la acest proiect de integrare europeană și va contribui cu resurse umane, cu expertiză, cu dorința de a susține acele proiecte care sunt pentru țară și va delimita jocurile politice de interesul de țară”, subliniat expertul.

În ceea ce privește partidele de dreapta, acestea pot avea o șansă în fața alegătorilor numai dacă vor demonstra că au capacități mai avansate decât actuala guvernare, de a duce Republica Moldova pe drumul spre UE.

„Cred că singura șansă pentru partidele de dreapta este să intre în această mișcare și să demonstreze că au capacități mai bune decât partidul de guvernare să realizeze acest obiectiv, fiindcă vedem pe dreapta o lipsă și un vacum de leadership și de aceea vedem rezultale pe care le vedem”, a conchis Andrei Curăraru.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Macron le cere aliaţilor Ucrainei ”să nu fie laşi”

Macron le cere aliaţilor Ucrainei ''să nu fie laşi'' Preşedintele francez Emmanuel Macron, aflat în vizită la Praga, le-a cerut marţi aliaţilor Ucrainei să "nu...

Anca Dragu se ţine tare: BNM nu vrea să plătească prejudiciul în dosarul furtului miliardului

BNM nu vrea să plătească prejudiciul în dosarul furtului miliardului Banca Națională a Moldovei (BNM) nu dorește să răspundă material pentru acțiunile foștilor șefi, acuzați...

Boris Pistorius ştie cum s-a produs breşa de securitate în comunicarea armatei germane

Boris Pistorius ştie cum s-a produs breşa de securitate în comunicarea armatei germane Ministrul apărării german Boris Pistorius a declarat marţi că discuţia dintre patru...

Mai puține cazuri de gripă și COVID-19 la nivel național

Mai puține cazuri de gripă și COVID-19 la nivel național Se atestă o scădere continuă a numărului de cazuri de infecții respiratorii acute, la nivel...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.