Trei seisme puternice au zguduit Iranul

Publicat:

Trei seisme de magnitudine moderată au fost înregistrate joi dimineaţă în Iran, fără să producă însă victime şi pagube materiale, au transmis autorităţile din această ţară, citate de AFP, potrivit agerpres.


Un seism cu magnitudinea de 5,1 a fost resimţit la ora locală 06.48 (03.18 GMT) în provincia Kerman din sudul ţării, iar alte două cutremure cu magnitudinile de 5,6 respectiv 5,4 au fost înregistrate în provincia Kermanshah din vestul ţării, în apropiere de graniţa cu Irak, la orele 10.29 şi 10.44 (06.59 GMT respectiv 07.14 GMT), potrivit Centrului iranian de seismologie din cadrul Universităţii Teheran.

Citeşte şi: Procesul lui ‘El Chapo’ a fost amânat în New York

Epicentrele seismelor au fost localizate în zonele Hedjak (770 kilometri sud-est faţă de Teheran) şi Soumar (570 de kilometri vest faţă de Teheran), au transmis specialiştii de la Universitatea Teheran.

În toate cele trei cazuri, epicentrele au fost situate la adâncimi mari (10 kilometri şi 8 kilometri sub scoarţă), fapt care a limitat riscurile de producere a unor victime şi distrugeri importante.

Televiziunea de stat iraniană a anunţat că echipe de salvare au fost desfăşurare în zonele afectate, însă până la ora locală 11.45 (08.15 GMT) nu a raportat nicio victimă şi nici pagube materiale.

Cele trei cutremure de pământ au fost resimţite şi în Irak, în special în regiunea Kurdistanul iranian, potrivit corespondenţilor AFP.

Situat la întrepătrunderea mai multor plăci tectonice şi străbătut de mai multe falii, Iranul este o zonă cu o puternică activitate seismică. Aceasta s-a intensificat de la începutul lunii noiembrie, în special în provinciile Kermanshah şi Kerman.

Pe 12 noiembrie, un seism cu magnitudinea de 7,3 a făcut 620 de morţi şi peste 12.000 de răniţi în provincia Kermanshah. Alte opt decese au fost înregistrate în Irak.

Citeşte şi: SUA îşi arată recunoştinta faţă de poporul rus. O piaţetă importantă din Washington ia numele lui Boris Nemţov

Cele mai multe dintre celelalte seisme produse după luna noiembrie au provocat un număr mult mai mic de victime sau chiar nicio victimă.

Pe 20 decembrie, o femeie şi o fetiţă au murit într-o busculadă care s-a produs în urma panicii provocate de un seism cu magnitudinea de 5,2, resimţit şi la Teheran, un megalopolis cu 8,5 milioane de locuitori. Seismul nu a provocat pagube materiale importante.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.