Tribunalul corecţional din Bruxelles va pronunța sentința în procesul lui Salah Abdeslam la 23 aprilie

Publicat:

Tribunalul corecţional din Bruxelles, însărcinat cu judecarea lui Salah Abdeslam pentru implicarea sa într-un schimb de focuri cu poliţia pe 15 martie 2016 în capitala belgiană, a anunţat joi pronunţarea sentinţei la 23 aprilie, relatează AFP, potrivit agerpres.

În acest dosar, singurul membru încă în viaţă al comandourilor jihadiste care au comis atentatele de la Paris pe 13 noiembrie 2015 (130 de morţi) a compărut la Bruxelles în februarie. În prima zi a audierii, el a sfidat justiţia afirmând că are încredere numai în Dumnezeul său “Allah” şi nu a revenit a doua zi.


Citește și : Republica Moldova : Parlamentul examineză proiectul de lege privind urgentarea construcţiei gazoductului Ungheni-Chişinău

Acest francez de origine marocană în vârsta de 28 de ani a fost judecat împreună cu un presupus complice, un jihadist tunisian de 24 de ani, Sofiane Ayari.

O pedeapsă de 20 de ani de închisoare, cu o perioada de siguranţă de două treimi (13 ani), a fost cerută de parchetul federal belgian împotriva celor doi inculpaţi.

Data sentinţei a fost anunţată joi de tribunal, după o audiere suplimentară consacrată constituirii unei părţi civile.

Pe 15 martie 2016 a avut loc o percheziţie efectuată de poliţişti belgieni şi francezi într-o locuinţă presupusă a fi goală – în cadrul anchetei în legătură cu 13 noiembrie – în comuna Forest din regiunea Bruxelles. Trei dintre aceştia au fost răniţi şi un jihadist algerian de 35 de ani a fost ucis în timp ce acoperea fuga lui Abdeslam şi Ayari.

Cei doi fugari au fost arestaţi pe 18 martie la Molenbeek, o altă comună din regiunea capitalei belgiene, o arestare considerată de anchetatori drept elementul declanşator al atentatelor de la Bruxelles (32 de morţi pe 22 martie 2016).

Joi, procesul desfăşurat la 5 şi 8 februarie a continuat să dezbată admisibilitatea în calitate de parte civilă a unei asociaţii belgiene a victimelor terorismului, V-Europe, creată după atentatele de la Bruxelles.

V-Europe, care afirmă că reprezintă aproximativ 200 de victime ale terorismului, consideră că schimbul de focuri de la Forest “face parte dintr-un şir neîntrerupt de evenimente, între 13 noiembrie şi 22 martie”, protagoniştii săi fiind membri ai celulei franco-belgiene la originea acestor atacuri revendicate de gruparea Stat Islamic.

Asociaţia pretinde un euro simbolic sub formă de daune şi despăgubiri, a reamintit joi avocatul său Guillaume Lys.

Citește și : Rusia cere ajutorul Londrei în ancheta privind otrăvirea Iuliei Skripal

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.