Tribunalul municipal din Moscova a ordonat dizolvarea Centrului Saharov pentru drepturile omului

Publicat:

Tribunalul municipal din Moscova a ordonat vineri dizolvarea asociaţiei Centrul Saharov, unul dintre ultimii piloni ai apărării drepturilor omului în Rusia, măsură decisă în plină represiune a vocilor critice la adresa intervenţiei militare ruse din Ucraina, relatează AFP.

Instanţa a afirmat într-un comunicat că asociaţia, care poarta numele laureatului premiului Nobel pentru Pace Andrei Saharov (1921-1989), a organizat ilegal evenimente în Rusia în afara “zonei sale de activitate” geografică prevăzută în statutul său, potrivit agerpres.


Citește și : LOVITURĂ de TEATRU! Un general ucrainean a fost condamnat pentru înaltă trădare

Este pentru cel puţin a treia oară când autorităţile ruse folosesc acest motiv pentru a dizolva o asociaţie cu opinii critice la adresa Kremlinului.

În ianuarie, din acelaşi motiv, aceeaşi instanţă a dizolvat Grupul Helsinki din Moscova, cel mai vechi ONG pentru drepturile omului din Rusia, iar apoi, în aprilie, Centrul Sova, specializat în studiul rasismului şi a xenofobiei.

Centrul Saharov a fost forţat în primăvară să părăsească sediul său istoric din Moscova.

Timp de aproape 30 de ani, acest loc emblematic al societăţii civile ruse a găzduit sute de dezbateri, evenimente culturale şi a inclus un muzeu despre crimele sovietice.

Tot aici, în 2015, mii de persoane s-au recules în faţa sicriului oponentului asasinat Boris Nemţov.

În aprilie, Ministerul rus al Justiţiei a lansat o “verificare” a Centrului Saharov, desemnat din 2014 ca fiind “agent străin”. Această procedură a fost cea care a condus la dizolvarea sa.

Citește și : Șeful Termoelectrica, despre faptul că ar fi omul Kremlinului: Mă face puțin să zâmbesc

Directorul Centrului Saharov, Serghei Lukaşevski, aflat în exil în Germania, a dat atunci asigurări că în cazul dizolvării sale, ONG-ul va fi reconstituit în Rusia sub forma unui “colectiv”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Orbán: Trump are planuri ‘detaliate și bine fundamentate’ pentru pace între Rusia și Ucraina

Orbán: Trump are planuri 'detaliate și bine fundamentate' pentru pace între Rusia și Ucraina Viktor Orbán a susținut că Donald Trump are planuri „detaliate și...

Cel puţin 650.000 de ruşi s-au mutat definitiv în străinătate de la începerea războiului în Ucraina

Cel puţin 650.000 de ruşi s-au mutat definitiv în străinătate de la începerea războiului în Ucraina Cel puţin 650.000 de ruşi s-au mutat definitiv în...

Lavrov atacă din nou la ONU ceea ce el numeşte o ‘ordine internaţională dominată de SUA’

Lavrov atacă din nou la ONU ceea ce el numeşte o 'ordine internaţională dominată de SUA' Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat din...

14 localități ruse de la graniță restricționează accesul populației din cauza bombardamentelor ucrainene

14 localități ruse de la graniță restricționează accesul populației din cauza bombardamentelor ucrainene Regiunea rusă Belgorod va restricţiona, începând din 23 iulie, accesul în 14...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.