Tribunalul Special pentru Liban condamnă un inculpat pentru asasinarea lui Rafik Hariri şi achită trei

Publicat:

Un tribunal susţinut de ONU a condamnat un presupus membru al grupării şiite Hezbollah pentru conspiraţie în vederea uciderii fostului prim-ministru Rafik Hariri într-un atentat cu bombă din 2005 care a dus la ani de confruntări între forţele politice rivale din Liban, relatează Reuters, AFP şi dpa, scrie agerpres.

Tribunalul Special pentru Liban (TSL) a decis că există dovezi insuficiente împotriva celorlalţi trei inculpaţi pentru complicitate în atentatul cu bombă şi ei au fost achitaţi.


Citește și : Trump a declarat că va graţia marţi o persoană ‘foarte, foarte importantă’

Judecătorii TSL susţin că “sunt convinşi dincolo de orice îndoială” că dovezile arată că principalul inculpat, Salim Jamil Ayyash, a fost în posesia “unuia dintre cele şase mobile folosite de echipa de asasinare” şi l-au găsit vinovat de comiterea unui atac terorist şi de omucidere.

“Dovezile au stabilit, de asemenea, că dl Ayyash avea o afiliere cu Hezbollah”, a spus judecătoarea Micheline Braidy, dând citire unui rezumat al verdictului de 2.600 de pagini.

Ceilalţi trei inculpaţi sunt şi ei presupuşi membri au grupării şiite musulmane sprijinite de Iran.

Judecătorii au precizat totuşi că nu au descoperit dovezi că liderii Hezbollah sau guvernul sirian au jucat vreun rol în atacul soldat cu alţi 21 de morţi. Hezbollah a negat deja orice implicare în atentatul de pe 14 februarie 2005.

Verdictul intervine în contextul în care poporul libanez face eforturi de a-şi reveni din explozia devastatoare de la Beirut soldată cu 178 de morţi în această lună şi dintr-o criză economică devastatoare.

Hariri, un miliardar musulman sunit, avea legături strânse cu SUA, statele occidentale şi ţările arabe sunite din Golf, şi era perceput drept o ameninţare pentru influenţa iraniană şi siriană în Liban. El a condus eforturile de reconstrucţie a Beirutului după războiul civil din 1975-1990.

“Camera procesuală este de părere că Siria şi Hezbollah este posibil să fi avut motive pentru a-l elimina pe dl Hariri şi aliaţii săi politici; totuşi, nu există dovezi că conducerea Hezbollah a avut vreo implicare în asasinarea lui şi nu există dovezi directe privind o implicare siriană”, a declarat anterior judecătorul David Re.

Asasinarea lui Hariri a aruncat Libanul în ceea ce a fost perceput drept criza cea mai gravă a ţării de după război, ducând la ani de confruntări între forţe politice rivale.

Chiar înainte ca judecătorii să anunţe verdictul, cotidianul libanez an-Nahar a dat publicităţii un titlu răsunător de prima pagină: “Justiţia internaţională înfrânge intimidarea”.

Ziarul a publicat o caricatură cu faţa lui Hariri uitându-se la un nor în formă de ciupercă deasupra Beirutului devastat, cu legenda “Fie să ţi se facă şi ţie dreptate”, referindu-se la ancheta menită să ducă la stabilirea cauzelor exploziei devastatoare de pe 4 august.

Liderul Hezbollah Sayyed Hassan Nasrallah a declarat vineri că nu este preocupat de proces, iar postul grupării şiite, Al Manar TV, nu a acoperit acest subiect, mediatizat pe larg de celelalte media libaneze.

Investigaţia şi procesul in absentia a celor patru presupuşi membri Hezbollah au durat 15 ani şi au costat circa 1 miliard de dolari. Sentinţa urmează a fi dată ulterior, iar Ayyash ar putea fi condamnat la închisoare pe viaţă, dar şi achitat, consideră Reuters.

Citește și : Numărul total de cazuri de COVID-19 depăşeşte 250.000 în Turcia

Dovezile ADN au arătat că explozia care l-a ucis pe Hariri a fost provocată de un atentator sinucigaş care nu a fost identificat.

Procurorii au folosit datele mobile pentru a demonstra că bărbaţii judecaţi – Ayyash, Hassan Habib Merhi, Assad Hassan Sabra şi Hussein Hassan Oneissi – au monitorizat cu atenţie mişcările lui Hariri în lunile de dinainte de atac.

Pe de altă parte, avocaţi numiţi de tribunal au afirmat că nu există dovezi fizice care să-i lege pe cei patru de asasinat şi că ei ar trebui achitaţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.