Trump îl laudă pe el-Sisi: ‘Cred că el face o treabă foarte bună’

Publicat:

Preşedintele american Donald Trump a lăudat marţi ”treaba foarte bună” a omologului său egiptean Abdel Fattah el-Sisi, pe care l-a primit la Casa Albă, relatează AFP, potrivit News.ro .

”Cred că el face o treabă foarte bună”, a lansat Trump, întrebat în Biroul Oval despre eforturile şefului statului egiptean de se meţine la putere după cel de-al doilea său mandat, în 2022.


Citește și : Tusk cere o amânare a Brexitului cu cel mult un an

Fostul şef al armatei egiptene l-a destituit pe predecesorul său islamist Mohamed Morsi în 2013, după care a fost ales preşedinte, un an mai târziu.

”Relaţiile între Egipt şi Statele Unite nu au fost niciodată atât de bune”, a dat asigurări Trump, fără să meţioneze vreun moment problema drepturilor omului.

Aceasta este a doua oară când cel mai puternic om de la Cairo este primit de către Trump la Casa Albă. El nu a fost invitat vreodată de către Barack Obama.

O serie de amendamente la Constituţia egipteană din 2014 urmează să fie supuse în curând aprobării prin referendum.

Această reformă va permite o consolidare a puterii Executivului şi armatei, iar şefului statului să se menţină la conducerea ţării după 2022, anul încheierii celui de-al doilea mandat al său.

Înaintea acestei întâlniri, ONG-ul Human Rights Watch (HRW) a îndemnat Statele Unite să nu dea undă verde acestui proiect de refromă constituţională, ”care acordă armatei puteri foarte abuzive şi instituţionalizează şi mai mult autoritarism”.

Amnesty International (AI) i-a îndemnat, la rândul său, pe aliaţii Egiptului, mai ales Statele unite, să nu ”rămână tăcuţi” faţă de acest proiect.

Trump a apreciat că el-Sisi a făcut progrese mari în domeniul luptei împotriva terorismului, scrie Reuters.

Citește și : Șeful armatei algeriene declară că va face mai mult pentru a asigura pacea poporului

El a declarat presei că are de evocat cu el-Sisi dosare miliatre şi comerciale importante.

Administraţia sa şi Congresul american sunt îngrijorate de un contract în valoare de miliarde de dolari pe care Egiptul l-a semnat cu Rusia în vederea achiziţionării a 20 de avioane de vânătoare de tip Suhoi 35 (Su-35) şi armamentului menit să echipeze aceste avioane.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.