Trump: Pacea înseamnă ‘compromisuri semnificative’ pentru Israel; ambasadorul american este criticat dur de palestinieni

Publicat:

Preşedintele Statelor Unite Donald Trump a declarat vineri că Israelul va trebui să facă şi el “compromisuri semnificative” pentru pacea cu palestinienii, chiar dacă aceştia l-au acuzat pe unul dintre emisarii săi în Orientul Mijlociu că a renunţat la diplomaţie pentru ceea ce ei consideră a fi părtinire proisraeliană, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Palestinienii au fost indignaţi de recunoaşterea de către Trump a Ierusalimului drept capitala a Israelului la 6 decembrie, o decizie ce a răsturnat decenii de reticenţă din partea SUA asupra statutului oraşului, afirmând că ei sunt acum în căutarea unor alte puteri mondiale care să medieze în conflictul israeliano-palestinian.


Citeşte şi: Şeful diplomaţiei germane îl critică dur pe posibilul său succesor

Într-un interviu acordat unui ziar israelian din care au fost difuzate extrase înainte de publicarea completă duminică, Trump a descris decizia privind Ierusalimul ca un “apogeu” al primului său an de mandat.

Limbajul anunţului lui Trump nu exclude o prezenţă în Ierusalim a palestinienilor, care doresc ca partea de est a oraşului – cucerită de Israel într-un război din 1967 şi a cărei anexare ulterioară nu a fost recunoscută la nivel internaţional – să fie capitala lor.

“Am vrut să clarific faptul că Ierusalimul este capitala Israelului. În ceea ce priveşte graniţele specifice, eu sprijin ce anume cele două părţi cad de acord între ele”, a declarat el cotidianului conservator Israel Hayom, în remarci publicate în ebraică.

Citeşte şi: Italia. Ciocniri violente între poliţişti şi membri unei grupări de extremă dreapta

“Cred că ambele părţi vor trebui să facă compromisuri semnificative pentru ca un acord de pace să fie posibil”, a adăugat Trump, fără a elabora.

Interviul coincide cu noi tensiuni între palestinieni şi ambasadorul Statelor Unite în Israel, David Friedman, în urma uciderii unui colonist evreu de către un palestinian.

După ce colonistul a fost înjunghiat mortal luni, Friedman a afirmat pe Twitter că a donat anterior o ambulanţă pentru comunitatea bărbatului ucis şi că se ruga pentru rudele apropiate, adăugând că “liderii palestinieni l-au lăudat pe ucigaş”.
Această postare a provocat un foc de critici din partea administraţiei palestiniene.

“Declaraţiile ambasadorului american ne fac să ne întrebăm despre relaţia sa cu ocupaţia”, a declarat Nabil Abu Rdainah, un purtător de cuvânt al preşedintelui Mahmoud Abbas, într-un comunicat. “Reprezintă el America sau Israelul?”, s-a întrebat purtătorul de cuvânt.

Citeşte şi: Văduva lui Helmut Kohl refuză să răspundă Arhivei Naţionale germane

“Recomandările şi sfaturile lui Friedman, care nu au ca scop să se ajungă la o pace justă pe baza legitimităţii internaţionale, sunt cele care au condus la această criză în relaţiile americano-palestiniene”, a adăugat Abu Rdainah.

În plus faţă de Ierusalimul de Est, palestinienii doresc Cisiordania ocupată pentru un viitor stat şi văd aşezările evreieşti de acolo ca un obstacol major. Israelul contestă acest lucru. Majoritatea puterilor mondiale consideră că aşezările sunt ilegale, dar administraţia Trump a adoptat o tactică mai relaxată.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.