Trump promite în Coreea de Sud ‘să rezolve totul’ în politica faţă de Phenian

Publicat:

Preşedintele american Donald Trump a început marţi o vizită de două zile în Coreea de Sud, a doua etapă a turneului său asiatic, promiţând ‘să rezolve totul’, în pofida divergenţelor marcante cu Seulul în privinţa dosarului nuclear nord-coreean, relatează AFP, Reuters şi DPA, potrivit agerpres.

Avionul prezidenţial Air Force One a aterizat cu puţin înaintea orei locale 12:30 (03:30 GMT) la baza aeriană Osan, în apropiere de Seul, unde Trump şi soţia sa, Melania, au fost întâmpinaţi de şefa diplomaţiei sud-coreene, Kang Kyung-Wha.


Trump s-a deplasat apoi cu elicopterul la Camp Humphreys, cartierul general al celor 28.500 de militari americani staţionaţi în Coreea de Sud, la 90 km sud de Seul. La Camp Humphreys, preşedintele american s-a întâlnit cu militari americani şi sud-coreeni, precum şi cu omologul său Moon Jae-in.

Citeşte şi: Doi copii au murit şi numeroşi sunt răniţi, după ce o maşină de teren A INTRAT cu viteză în sala de curs – FOTO/VIDEO

‘Mă pregătesc să plec în Coreea de Sud pentru întâlniri cu preşedintele Moon, un om de valoare. Vom rezolva totul’, a scris Trump pe Twitter din Japonia, cu puţin înaintea plecării spre Seul.

Mesajul a părut mult mai echilibrat decât un tweet anterior din septembrie, în care îl acuza pe Moon, partizanul unui dialog cu Phenianul, că apără o politică ‘de împăciuire’ sortită eşecului.

Prima vizită oficială a preşedintelui american intervine după mai multe luni de degradare continuă a situaţiei în peninsula divizată.

Phenianul şi-a intensificat programele militare, realizând în septembrie al şaselea şi cel mai puternic test nuclear de până acum, şi testând mai multe rachete potenţial susceptibile să lovească teritoriul american.

Supralicitarea verbală şi schimbul de insulte între Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un a contribuit, de asemenea, la creşterea tensiunilor.

‘În cele din urmă totul se va rezolva. Pentru că întotdeauna se rezolvă – trebuie să se rezolve’, a promis Trump în timpul vizitei la Camp Humphreys.

La rândul său, preşedintele sud-coreean Moon, ai cărui părinţi au fost evacuaţi din Nord în timpul războiului Coreei (1950-1953) de o navă americană, a salutat relaţia istorică a ţării sale cu SUA. ‘Se spune că prietenul adevărat se cunoaşte la nevoie. Statele Unite sunt un prieten adevărat care a fost împreună cu noi şi care şi-a vărsat sângele alături de noi atunci când am avut nevoie’, i-a declarat Moon lui Trump.

Cei doi lideri au avut ulterior convorbiri oficiale la Casa Albastră, sediul preşedinţiei sud-coreene, Moon declarându-şi speranţa că vizita lui Trump va atenua o parte din îngrijorarea sud-coreenilor legată de Coreea de Nord şi va servi drept ‘un punct de cotitură în rezolvarea problemei nuclare nord-coreene’.

Citeşte şi: Atac armat cu lansatoare de rachetă şi grenade asupra unui post tv din Afganistan – FOTO

Trump va susţine miercuri un discurs în Adunarea Naţională sud-coreeană, în care se aşteaptă să se axeze puternic pe politica sa referitoare la Coreea de Nord, care implică sancţiuni şi presiune militară în locul angajamentului diplomatic cu Phenianul.

În Coreea de Nord, care nu a mai întreprins niciun test cu rachetă în ultimele 53 de zile – cea mai lungă pauză de acest fel din anul în curs -, presa nu a comentat în legătură cu sosirea lui Trump în Coreea de Sud. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală Peste 2.700 de cereri au fost depuse...

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1...

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/ avertizează populația despre riscul izbucnirii focarelor de ardere a vegetației...

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi Un artefact rar, cu o vechime...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.