Trump pune gaz pe foc în Orientul Mijlociu: ‘Va aduce haos în regiune!’

Publicat:

Comunitatea internaţională continuă să-şi exprime miercuri îngrijorarea faţă de intenţia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte oraşul Ierusalim drept capitală a Israelului, printr-un anunţ aşteptat la ora 18:00 GMT, informează agenţiile internaţionale de presă, conform agerpres.

Într-o conferinţă de presă la Ierusalim, emisarul special al ONU în Orientul Mijlociu, Nikolai Mladenov, a declarat că statutul viitor al Ierusalimului trebuie să facă obiectul negocierilor. ‘Viitorul Ierusalimului este ceva ce trebuie negociat cu Israel şi cu palestinienii aşezaţi la aceeaşi masă în negocieri directe’, a subliniat emisarul special. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ‘s-a exprimat în numeroase rânduri, inclusiv pe acest subiect, şi a spus că trebuie să ne arătăm toţi foarte prudenţi în ceea ce facem’, a menţionat Mladenov.


Citeşte şi: China îşi învaţă populaţia cum să supravieţuiască în cazul unui atac nuclear

Vorbind înaintea anunţului aşteptat al preşedintelui american, papa Francisc a declarat că ‘recunoaşterea drepturilor tuturor popoarelor’ în Ţara Sfântă este o condiţie esenţială pentru dialog. Afirmaţia Suveranului Pontif, care a discutat marţi despre această criză cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, a fost făcută în faţa unui grup de palestinieni implicaţi într-un dialog interreligios cu Vaticanul.

La Bruxelles, ministrul de externe britanic Boris Johnson s-a declarat îngrijorat în legătură cu informaţiile potrivit cărora Donald Trump va recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului. ‘Să aşteptăm şi să vedem ce va spune preşedintele cu exactitate. Dar privim cu îngrijorare relatările pe care le-am auzit, deoarece considerăm că Ierusalimul ar trebui să fie, evident, parte a acordului final dintre israelieni şi palestinieni’, a afirmat şeful diplomaţiei britanice.

La rândul său, Ministerul de Externe german a emis un avertisment de călătorie în Israel şi teritoriile palestiniene, semnalând că ‘începând din 6 decembrie 2017, ar putea exista demonstraţii la Ierusalim, în Cisiordania şi în Fâşia Gaza. Ciocniri violente nu sunt excluse’. Diplomaţia de la Berlin le recomandă cetăţenilor germani care se deplasează la Ierusalim să monitorizeze cu atenţie situaţia şi să evite zonele riscante. Potrivit ministrului de externe german Sigmar Gabriel, ‘o soluţie la problema Ierusalimului poate fi găsită doar prin negocieri directe între cele două părţi’.

Citeşte şi: SUA. Kirstjen Nielsen a fost confirmată la conducerea Departamentului pentru Securitate Internă

Şi Ministerul de Externe francez a avertizat pe site-ul său că sunt aşteptate demonstraţii şi a cerut cetăţenilor francezi să evite zonele aglomerate din Ierusalimul de Est, Cisiordania şi Gaza.

La rândul său, Kremlinul şi-a exprimat miercuri îngrijorarea potrivit căreia o decizie a lui Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului ar putea adânci conflictul dintre statul israelian şi autoritatea palestiniană. ‘Cu toate acestea, nu vom discuta o decizie care nu a fost luată încă’, le-a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

La Teheran, liderul suprem iranian, ayatollahul Ayatollah Ali Khamenei, a calificat intenţia SUA de a-şi muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim drept un semn de ‘incompetenţă şi eşec’. ‘Faptul că ei pretind că vor să anunţe Quds drept capitală a Palestinei ocupate este din cauza incompetenţei şi eşecului lor’, a declarat Khamenei, folosind numele arab al Ierusalimului.

Citeşte şi: Trei bărbaţi sunt acuzaţi de ASASINAREA jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia

Turcia a avertizat, la rândul său, că recunoaşterea de către Washington a Ierusalimului drept capitală a Israelului riscă să precipite ‘un incendiu’ în regiune. Măsura este susceptibilă ‘să precipite în regiune şi în lume un incendiu despre care nimeni nu ştie când va lua sfârşit’, a scris purtătorul de cuvânt al guvernului turc, Bekir Bozdag, pe Twitter.

‘Ar fi o greşeală uriaşă. Va aduce haos în regiune, în loc de stabilitate şi pace. Nu doar lumea musulmană, ci întreaga lume este împotrivă’, a declarat de la Bruxelles şi şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu.

Şi China şi-a declarat miercuri ‘îngrijorarea faţă de o posibilă escaladare a tensiunilor’, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing cerând ‘tuturor părţile implicate (…) să fie prudente în acţiunile şi declaraţiile lor, să evite să submineze bazele unei rezoluţii în problema palestiniană şi să se abţină de la declanşarea unei noi confruntări în regiune’.

Citeşte şi: Preşedintele Poloniei cere schimbarea Constituţiei

Preşedintele american Donald Trump va recunoaşte miercuri Ierusalimul drept capitală a Israelului, în sens contrar deceniilor de prudenţă americană în acest dosar şi în ciuda avertismentelor liderilor din regiune, care se tem de o izbucnire a violenţei.

Liderul de la Casa Albă va ordona totodată pregătirea transferului ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim. El nu va fixa totuşi calendarul acestei mutări care ar urma să dureze ‘ani’, dată fiind necesitatea de a găsi un amplasament, de a finanţa şi a construi un nou sediu. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.