Trump vine la ONU cu ideea controversată de reformă

Publicat:

Preşedintele american Donald Trump deschide luni la New York o săptămână de alocuţiuni, dezbateri şi întâlniri bilaterale între cei 193 de membri ai Naţiunilor Unite printr-o iniţiativă controversată cu privire la reforma ONU, comentează France Press, potrivit agerpres.

Discursurile în cadrul Adunării Generale anuale a ONU vor începe marţi cu cele ale liderilor american, francez, marocan, turc şi israelian. Crizele din lume (Coreea de Nord), ca şi marile tematici (climatul) vor fi în centrul dezbaterilor.


Dar baletul diplomatic începe luni, la ora 14:00 GMT, printr-o ceremonie prezidată de Donald Trump în cursul căreia circa 130 de ţări îşi vor asuma o declaraţie politică neconstrângătoare în zece puncte care cere o reformă a ONU. Trei intervenţii sunt prevăzute: a preşedintelui american, a ambasadoarei sale la ONU, Nikki Haley, şi a secretarului general al Naţiunilor Unite, portughezul Antonio Guterres.

Citeşte şi: Bombardiere americane supersonice au efectuat exerciţii la graniţa dintre cele două Corei – VIDEO

Acesta din urmă “nu a avut de ales, ci era obligat să ia cuvântul”, comentează un diplomat sub rezerva anonimatului. Franţa şi-a manifestat reticenţa până duminică, dar s-a decis în final să semneze textul. Poziţia finală a Chinei şi Rusiei, alţi membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, rămâne incertă.

În august, SUA au abordat în jur de 15 capitale, între care Berlin şi Londra, dar nu Parisul şi nici Roma, cu un prim proiect de text insistând asupra responsabilităţii secretarului general în cadrul reformei.

Obiectivul precizat în declaraţie, din care AFP a obţinut o versiune revizuită şi atenuată la adresa rolului secretarului general al ONU, este de a face “mai eficientă şi mai performantă” o organizaţie marcată adesea de cheltuieli administrative costisitoare.

Citeşte şi: Un american care lupta pentru ISIS a fost prins în Siria

Miliardarul american, care înainte de alegerea sa a calificat ONU drept “club” unde oamenii “petrec momente plăcute”, vrea să-i vadă cheltuielile reduse puternic. Washingtonul este primul contributor financiar al ONU, asigurând 28,5% din cele 7,3 miliarde de dolari ale bugetului pentru operaţiuni de pace şi 22% din cele 5,4 miliarde de dolari ale bugetului său ordinar.

Această abordare în principal bugetară nemulţumeşte numeroşi membri ai Naţiunilor Unite. În plus, iniţiativa americană interferează cu reformele structurale angajate de Antonio Guterres. Gata să facă economii, acesta din urmă a avertizat împotriva riscului de a “submina eficienţa” operaţiunilor de pace.

Potrivit unor diplomaţi, reducerea la jumătate, de exemplu, a bugetului alocat Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi (UNHCR), care depinde în procent de 40% de contribuţia americană, ar face nefuncţională această instituţie.

Declaraţia americană nu menţionează cifre, mulţumindu-se doar să enunţe principii de bază, şi pe aceasta pun accentul şi semnatarii săi.

“Este un eveniment important, pentru că Donald Trump a vorbit în termeni negativi despre ONU şi în cele din urmă vine cu o zi înainte de începerea Adunării Generale pentru a fi gazda unui eveniment despre reformă care are drept scop sprijinirea lui Antonio Guterres”, afirmă sub rezerva anonimatului un diplomat a cărui ţară a semnat declaraţia americană.

Citeşte şi: Un avion plin cu pasageri S-A CIOCNIT cu un camion pe pista aeroportului din Manchester – FOTO

“Fiecare are agenda lui, ideile sale, americanii, secretarul general, noi, dar adoptăm principii de bază comune”, a explicat el, salutând “un număr impresionant de semnături”. Vineri, Nikki Haley a vorbit despre o “cifră miraculoasă”.

În anturajul lui Antonio Guterres, moralul rămâne scăzut. “Nu trebuie să fim de acord sau să nu fim de acord” cu textul american în care “nu există mare lucru în contradicţie” cu procesul angajat de secretarul general, şi-a exprimat iritarea un responsabil al ONU sub rezerva anonimatului.

În privinţa economiilor, Antonio Guterres speră să reducă, de exemplu, cu 15% în 2017-2018 cheltuielile legate de parcul aerian al ONU printr-o administrare mai raţională a aeronavelor şi a suportului lor logistic. Potrivit anturajului său, el doreşte astfel să aibă un buget de funcţionare anual şi nu unul la doi ani, ca acum. Şi să nu aibă decât un singur document pentru acest buget, care se împarte astăzi în mai multe texte, făcându-l “ilizibil”.

“Intenţia mea este de a face tot ce pot pentru a păstra integritatea operaţiunilor de pace, dar să le fac mai eficiente cu un cost mai mic”, a rezumat recent Antonio Guterres.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt Clubul de cabaret Moulin Rouge din Paris, ale cărui pale emblematice ale morii de...

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg)

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg) În ciuda prestaţiei sale slabe la dezbaterea electorală cu oponentul său republican Donald...

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.