X

Tudor Ulianovschi: Este o necesitate stringentă decuplarea R.Moldova de gazul rusesc

Tudor Ulianovschi: Este o necesitate stringentă decuplarea R.Moldova de gazul rusesc

Aderarea R.Moldova la coridorul vertical de transport al gazelor naturale are „o semnificație extrem de importantă pentru că se minimalizează, în primul rând, influența Federației Ruse și utilizarea gazului ca armă politică”, susține fostul ministru de Externe al R. Moldova, Tudor Ulianovschi.

Invitat joi în emisiunea Puterea Știrilor de la PSNews, fostul ministru de Externe a declarat că „este o necesitate stringentă decuplarea R.Moldova de gazul rusesc”, dar a adăugat că acest lucru „trebuie să aibă loc atunci când ești pregătit cu o sursă alternativă care acoperă integral consumul de la Gazprom”, potrivit deschide.md.

Citește și : Moldova va avea un minister al Apărării Naționale. Instituția va fi redenumită, exact ca în România

„În primul rând, problema securității energetice a Republicii Moldova este o problemă extrem de importantă. Mă bucur că actualul ministru a Energiei Republicii Moldova, Victor Parlicov, pe care îl cunosc foarte bine, și-a asumat această inițiativă (n.r – aderarea la coridorul vertical de transport al gazelor naturale) împreună cu partenerii din București. Republica Moldova, Ucraina și Slovacia, într-un final sunt parte a acestui coridor care pornește din Marea Egee, din Grecia. Semnarea acestui acord avut loc pe 16 ianuarie, iar semnificația acestui acestui eveniment este una extrem de importantă, în primul rând, datorită faptului că minimalizăm influența Federației Ruse și utilizarea gazului ca armă politică. De asemenea, tranzitul prin Ucraina urmează să fie sistat în viitorul apropiat, al conductei de gaze de la Gazprom, și urgent era nevoie de găsit o sursă alternativă și o diversificare a resurselor de gaz. Țara devine parte componentă, dar în esență este operatorul național care reprezintă Republica Moldova prin Vestmoldtransgaz(…).

Consider că este o necesitate stringentă decuplarea R.Moldova de gazul rusesc. Dar decuplarea trebuie să aibă loc atunci când tu ești pregătit cu o sursă alternativă care acoperă integral consumul de la Gazprom. Trebuie să vedem dacă Chișinău are așa capacitate. Am văzut declarațiile făcute pe dimensiunea politică, că ne-am decuplat, ori mai recent aud declarații de genul <>. Trebuie să fim atenți cu declarațiile politice. Comunicarea în spațiul public trebuie să fie una constructivă. Da, ne dorim decuplarea, dar deocamdată diversificăm resursele, lucrăm cu partenerii din România și cu Europa de Sud-Est, iar când vom fi pregătiți, ne vom decupla pentru a fi cu adevărat independenți energetic”, a declarat fostul ministru de Externe al R.Molodva, Tudor Ulianovschi.

Ce înseamnă pentru R. Moldova aderarea la coridorul vertical de transport al gazelor naturale

Amintim că R. Moldova, Ucraina și Slovacia au aderat la coridorul vertical de transport al gazelor naturale, alăturându-se Greciei, Bulgariei, României și Ungariei. Operatorul sistemului de transport al gazelor naturale din R. Moldova, Vestmoldtransgaz, a semnat un memorandum în acest sens, pe 19 ianuarie, la ședința ministerială privind Conectivitatea Energetică în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC) de la Atena.

Citește și : CNA o scoate ‘basma-curată’ pe Maia Sandu: ‘Premiul NU este cadou’

Anunțat pentru prima dată în 2016, coridorul vertical va fi integrat acum în gazoductul transbalcanic și va permite transportul gazelor naturale din Grecia către R. Moldova și către depozitele subterane din Ucraina. Gazoductul va putea transporta atât gazele naturale din Azerbaidjan, cât și gaze lichefiate de la terminalele Revitus și Alexandroupolis din Grecia.

Tags: gazgazpromMoldovaTudor Ulianovschi
Știrile zilei